Hirdetés

Von der Leyen: Felelősségre kell vonni Navalnij megmérgezőit!

Von der Leyen: Felelősségre kell vonni Navalnij megmérgezőit!

2020. szeptember 03. - 06:34
0 komment

 

Alekszej Navalnij ügye nem maradhat megoldatlan, a felelősöket bíróság elé kell állítani – üzenték Brüsszelből.

Forrás: wikipédia

Hirdetés

Megvetendő, gyáva cselekedet volt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében szerda este.

A brüsszeli testület vezetője, aki üzenete szerint Angela Merkel német kancellártól értesült az orosz politikus megmérgezéséről, kijelentette: az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ügyel kapcsolatban kiadott közleményében azt írta: az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az orosz ellenzéki vezető megmérgezését. Azzal összefügésben, hogy a vizsgálatok szerint a gyilkossági kísérletet a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő Novicsok idegméreggel hajtották vége, az uniós diplomácia vezetője kijelentette:

a vegyi fegyverek használata bármilyen körülmények között teljesen elfogadhatatlan és sérti a nemzetközi jogot.

Alapvető fontosságú, hogy az orosz kormány alaposan és átlátható módon kivizsgálja a merénylet körülményeit. Alekszej Navalnij ügye nem maradhat megoldatlan, a felelősöket bíróság elé kell állítani" – fogalmazott. Az Európai Unió továbbra is szoros figyelemmel kíséri az ügy alakulását, és megvitatja annak következményeit – tette hozzá Borrell.

A német szövetségi kormány szerdán adta hírül, hogy Navalnij szervezetében a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki a német klinikai vizsgálatok folyamán.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb bírálójaként is ismert politikus augusztus 20-án egy Moszkvába tartó repülőn lett rosszul A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, Navalnijt az ottani kórházba szállították. Az orosz orvosok tagadták, hogy Navalnijt megmérgezték volna. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították, és megkezdték klinikai kezelését. Orvosai megállapították, hogy a politikusnak minden kétséget kizáróan idegmérget juttattak a szervezetébe. Legfrissebb hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és nem tudják kizárni, hogy mérgezése maradandó hatásokkal jár.

(mti)

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások