Hirdetés

Von Der Leyen: Elfogadhatatlan az újságírók lehallgatása

Von Der Leyen: Elfogadhatatlan az újságírók lehallgatása

2021. július 20. - 07:30
0 komment

 

Az Európai Bizottság elnöke is megnyilvánult az Orbán-kormány megfigyelési botrányáról.

MTI fotó

Hirdetés

"Ha a hírek igazak, akkor ez teljesen elfogadhatatlan" - reagálta az Európai Bizottság elnöke az Orbán-kormány megfigyelési botrányára. Von der Leyen azt nyilatkozta, hogy alapos vizsgálódást terveznek. Meg kell győződniük, igazak-e a nemzetközi sajtóban világot látott hírek arról, hogy a magyar kormány ellenzéki szereplőket, de újságírókat is megfigyelhetett, izraeli kémszoftverrel feltörve telefonjukat.

A vizsgálat tervéről a bizottság egyik szóvivője beszélt, de Ursula Von der Leyen is megnyilatkozott az ügyben. A főbiztos épp Prágában járt bejelenteni, hogy elfogadták a helyreállítási pénzek elköltéséről szóló cseh pénzügyi tervet. Ezen a sajtótájékoztatón kérdezték meg, ahol elmondta: "Amit eddig a hírekben olvashattunk, az teljesen elfogadhatatlan. Az állításokat ellenőrizni kell, de ha ez tényleg megtörtént, akkor ez minden létező európai szabállyal szembemegy. A sajtószabadság az EU értékeinek a legfontosabbjai között van, úgyhogy ha a hírekben szereplő állítások igazak, akkor teljességgel elfogadhatatlan ez az eljárás."

Christian Wigand bizottsági szóvivő később Brüsszelben elmondta még azt is, hogy alapvető elvárás Unió szerte, hogy az újságírók szabadon és félelem nélkül végezhessék munkájukat, a tagállamok titkosszolgálatainak pedig be kell tartaniuk az alapvető emberi jogokat és az adatvédelemi szabályokat.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások