Hirdetés

Voltak tanárok, akik tízezreket költöttek a digitális oktatásra

Voltak tanárok, akik tízezreket költöttek a digitális oktatásra

2020. augusztus 03. - 13:30
0 komment

 

Központi fejetlenség és egyéni leleményesség – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez olvasható ki a veszélyhelyzet idején bevezetett digitális oktatás kapcsán készült felmérésükből. A kutatás arra is rávilágított, hogy az oktatóknak sokszor több tízezer forintos költségeik voltak, írja a Magyar Hang.

A kép illusztráció. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hirdetés

Ezernél valamivel többen töltötték ki a PDSZ kutatását a digitális oktatás tapasztalatairól, az eredményeket most mutatták be.

A válaszadók 78 százaléka azt közölte, hogy a digitális munkarend bevezetésével többet kellett dolgoznia, mint egyébként. Mindössze 11 százalék volt, aki úgy érezte, hogy kisebb lett a munkaterhelése. A munkamennyiség emelkedése mellett a válaszadók több mint fele számolt be arról, hogy kiadásai is növekedtek: a kitöltök több mint negyede jelezte, hogy egyértelműen nőttek a rezsiköltségei a távmunka alatt.

Összességében a felmérést kitöltők csaknem fele, 46 százaléka jellemezte stresszesnek az időszakot. Voltak, akik úgy éreztek – ez több mint 38 százalékot jelent –, hogy egészségromlás is bekövetkezett a digitális munkarend miatt.

A PDSZ meglepőnek nevezte a kutatás azon eredményét, hogy a válaszadók csaknem 43 százalékának – elmondásuk szerint – saját pénzéből kellett beruháznia a digitális oktatáshoz. A legtöbben (68 százalék) kiegészítőket, azaz webkamerát, fej- és fülhallgatókat és egyéb perifériákat vásároltak, de sokan internet- (37 százalék) vagy telefon-előfizetést vásároltak, bővítettek. A megkérdezett pedagógusok nagyjából ötöde vásárolt magának számítógépet és tizedük saját zsebből fizetett elő olyan tréningekre, tanfolyamokra, amelyek a digitális munkarend megvalósításához szükséges tárgyi tudás megszerzését segítették elő.

A PDSZ által publikált adatok szerint a válaszadók átlagosan 51 524 forintot költöttek saját zsebből a digitális munkarend megvalósítására. Ezen belül a legtöbbet költő tíz százalék átlagosan 150 484 forintot költött a munkavégzésével kapcsolatos igények kielégítésére.  

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások