Hirdetés

Volt amerikai nagykövet: "A Biden-adminisztráció nagyon jól ismeri Közép-Európát"

Volt amerikai nagykövet: "A Biden-adminisztráció nagyon jól ismeri Közép-Európát"

2021. február 01. - 08:03
0 komment

 

Simonyi András volt washingtoni nagykövet a Central European Affairs podcastjének adott részletes interjút.

MTI / Beliczay László

Hirdetés

Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet Magyarország diplomáciai helyzetéről, az Európai Unió előtt álló kihívásokról és az új Biden-adminisztrációról beszélt a Central European Affairs podcastjében. Az új amerikai kormánnyal kapcsolatban optimizmusának adott hangot, hiszen éppen egyik barátját, Antony Blinket nevezték ki külügyminiszternek. De Amerika politikai vezető szerepével kapcsolatban is reményeket táplál, bízva abban, hogy Joe Biden kezelni tudja majd a Covid és a társadalmi megosztottság okozta kihívásokat. "Az Egyesült Államok olyan erős, mint annak demokratikus intézményei és gazdasága" - nyilatkozta a korábbi diplomata. Véleménye szerint az Európai Unió és az USA közti bizalmat helyre kell állítani. A világ legnagyobb kihívásait ugyanis csak együtt haladva képesek megoldani.

"A Biden-adminisztráció nagyon jól ismeri Közép-Európát" - mondta Simonyi. Joe Biden maga is számos alkalommal járt már a térségben, de Magyarországon is. A demokrácia értékeinek védelmét az új amerikai vezetés kiemelt feladatának tekinti, ezért lehet fontos majd Amerika számára régiónk. Antony Blinken, az új külügyminiszter pedig származásából fakadóan is jól ismeri Közép- és Kelet-Európát. Kritikusan megjegyezte, hogy míg Lengyelország stratégiailag fontos tényező, addig Magyarország nem, és Magyarország helyzetén ront az is, hogy vezetője cinikusan őrzi hatalmát. Jaroslaw Kaczynski hisz abban, ahogy kormányoz, Orbán Viktor viszont "nem hisz komolyan abban, amit cselekszik" - nyilatkozta a korábbi nagykövet.

Simonyi reagált arra az aggodalmakra is, hogy Magyarország elhagyná-e az EU-t. Meglátása szerint az erőteljes német befolyás nem engedi ezt, Lengyelország esetében pedig gazdasági öngyilkosság volna a kilépés.

Via Magyar Hang


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások