Hirdetés

A világháború óta nem fogyott annyira a magyar, mint most

A világháború óta nem fogyott annyira a magyar, mint most

2022. január 07. - 13:49
0 komment

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tette közzé év végén az adatokat.

Facebook fotó

Hirdetés

Magyarország népessége egy megyeszékhelynyi fővel csökkent 2021-ben. A 60 ezres fogyás nagyobb létszámú, mint bármely békés évben 1876 óta, amikor elkezdődött a pontos adatrögzítés. Bár van egy örömre is okot adó fejlemény, tavaly született ugyanis a legtöbb gyermek is hazánkban az elmúlt 10 évben, ez a szám azonban nem tudta ellensúlyozni a kimagasló halálozást.

Összesítve elmondható, hogy 93 ezer születést és 150 ezer halálozást rögzített a KSH 2021-ben. Utoljára ilyen nagy különbség a két szám között 1945-ben, a második világháború utolsó évében volt.

Kapitány Balázs demográfus Facebook-bejegyzésében a következő elemzést tette közzé: „Bár az év végi adatok még nem ismertek, de a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján úgy becsülném, hogy 2021-ben mintegy 93 ezren születtek és 153 ezren haltak meg Magyarországon. Előbbi viszonylag jó, utóbbi elképesztően rossz érték. A kettő mintegy 60 ezer fős fogyást vetít előre, amelyet majd a bevándorlási többlet ellensúlyozhat (valamennyire). Békeidőben a hivatalos statisztika bevezetése óta a 2021-eshez mérhetően rossz természetes népmozgalmi egyenleg még sohasem volt Magyarországon. Remélem, hogy a 2022-es év pozitívabb képet mutat majd ebből a szempontból” – írta.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások