Hirdetés

A világ egyik legismertebb közgazdásza kitessékelne minket az EU-ból

A világ egyik legismertebb közgazdásza kitessékelne minket az EU-ból

2021. szeptember 03. - 07:10
0 komment

 

Daron Acemoglu szerint nincs helyünk az EU-ban.

Facebook fotó

Hirdetés

"A Nyugat zónaolvadása Afganisztánban rávilágított, hogy demokratikus intézményeket nem lehet erővel és külföldi segélyekkel felállítani. A tanulságnak világosnak kell lennie az EU számára: ha nem mutat példát, és nem rúgja ki saját önkényurait, demokrácia melletti kiállása semmit se fog jelenteni" - kezdi publicisztikáját Daron Acemoglu, az amerikai elitegyetem, az MIT sztárközgazdásza.

Majd világossá teszi, mire gondolt, mikor megidézi Mark Rutte holland miniszterelnök a magyar kormányfővel folytatott vitáján mondott szavait: Magyarországnak "nincs helye többé az EU-ban". Mondta ezt a holland politikus akkor, amikor az Európai Tanácsban a magyar homofób törvényről vitatkoztak. A közgazdság véleménycikkében hozzáteszi, "igaza van". Az EU-nak szerinte meg kellene kezdenie a kizárási folyamatot Magyarország esetében, a második a sorban pedig lehetne Lengyelország.

Acemoglu szerint hazánk annyira előrehaladt a jogállam és a demokratikus intézményrendszer lebontásában, hogy azt már nem is nevezhetjük demokráciának. A bíróságok, a sajtó a kormány keze alá került, az egyetemek autonómiája is elveszett, ráadásul Lengyelország kapva kap a magyar példán.A közgazdász számára az utolsó csepp az, hogy mind a magyar, mint a lengyel kormány ellenáll az európai ügyészségnek. Hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy az afgán fiaskó arra inti a Nyugatot, hogy elkötelezettebbnek kell lennie a példamutatás terén.

"Minél tovább kezeli az EU normális demokráciaként Magyarországot, annál inkább rombolja saját brandjét" - állítja a szerző, és "hacsak valami csoda folytán nem állna be fordulat" zárják ki Magyarországot az unióból.

Via 444

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások