Hirdetés

Veszprém nem kér a szélsőségekből

Veszprém nem kér a szélsőségekből

2019. május 27. - 09:22

 

Európa-szerte lezajlottak a választások az elmúlt négy napban, s a magyar kormánypárt várakozásaival ellentétben nem lett földcsuszamlásszerű elmozdulás az euroszkeptikusok irányába. Ugyanezt mutatják az eredmények itthon is. Hiába az egyenlőtlen terep, az óriási médiafölény, a Fidesz a saját maga által is várt eredményt nem tudta hozni. Hasonló a helyzet Veszprémben is, ahol bár a csapból is a Fidesz folyt, nem sikerült megismételni a tavaly áprilisi bravúrt, és 4673 szavazóval kevesebbet lehetett már becsapni egy nem létező problémával. 

Fotó: H. Szabó Sándor

Hirdetés

Bár a 10 665 voks még mindig rengeteg, a névjegyzékben szereplő veszprémi lakosoknak csak 23%-a támogatja Orbán Viktor gyűlöletpolitikáját, ami akár bizakodásra is okot adhat az ellenzéknek.

Hová tűntek a fideszes szavazatok?

A számokból tisztán látszik, hogy a Fidesz, bár vesztett a szavazatok számából, még mindig a legerősebb párt Veszprémben. Viszont érdemes megnézni a szavazatok eloszlását, valamint azt, hogy a kirekesztő üzenetek mennyire ültek a polgárias, jobbközép, konzervatív szavazóknál. Ahhoz, hogy a számokat megértsük, ide kell vennünk még a Jobbik szavazatait is, ahol drámai visszaesést látunk. A Jobbik radikális szavazói nem értékelték a baloldali pártokkal való kokettálást, viszont teljesen tudtak azonosulni a Fidesz idegengyűlölő vonalával. Így feltételezhető, hogy a párt szélsőséges szavazói nem a Fidesz által gründolt és teljesen leszerepelt Mi Hazánkra szavaztak, hanem a kormánypártra. No, de akkor miért nem nyerte agyon magát a Fidesz? Hiszen összeadva a Jobbik szélsőjobboldali szárnyával simán be kellett volna húzniuk akár 2/3-dal is a választást. A válasz abban rejlik, hogy eljött az a pillanat, amikor a józan Fidesz-szavazó már nem tudta vállalni a szélsőségeket, hiszen számára is fontosabb az Európai Unió, mint Oroszország. Azt is fontos megjegyezni, hogy egy  valóban konzervatív választónak nehéz elmagyarázni, miért gazdagszik a fideszes elit, miért nem a képesség, hanem inkább a taposás számít. Ezek a szavazók vagy otthon maradtak, keresve egy valódi jobbközép alternatívát, vagy átszavaztak a nyomokban jobbközép gondolatokat felvonultató Momentumra.

Hová tűntek a baloldali szavazók?

Könnyű lenne azt mondani, hogy az MSZP-től átvándorolt a szavazóinak nagy része a Demokratikus Koalícióhoz, viszont még így is hiányzik a tavalyi voksolóinak a fele. Újra kiütközött az, ami tavaly áprilisban is, hogy az MSZP a hagyományosan balos veszprémi városrészekben képtelen mozgósítani. A változásra vágyó szavazók nem látják a párton a megújulást, lejáratódott országos politikussal kampányoltak, és helyben is megmutatkozott az igény a vérfrissítésre, a fiatalításra. Ha a párt sikeresen akar szerepelni az önkormányzati választáson, komolyan el kell gondolkodnia azon, hogy új arcokat, helyben hiteles embereket is megismertessen a választókkal.

A DK nagyon jól használta ki a szocialisták stratégiai hibáit, és egy pozitív értelemben vett erős mozgósítási kampánnyal lehajrázták a szocialistákat. Ahogy országosan Dobrev Klára jó jelöltnek bizonyult, Veszprémben is sokat számított Katanics Sándor személye, aki az egyik legaktívabb ellenzéki politikusnak bizonyult a kampányban. Bár a DK megduplázta szavazatainak számát, kevésbé valószínű, hogy a Gyurcsány Ferenc fémjelezte párt meg tudja szólítani a már említett csalódott jobboldali szavazókat, ezt amúgy a szavazóköri eredmények is így mutatják.

A Párbeszéd nevű formáció pedig csak egy betű Veszprémben az MSZP neve mögött, hiszen a mikropárt jóformán teljesen láthatatlan a megyeszékhelyen.


Minden pártnál az első oszlop a tavaly áprilisi, a második a vasárnapi listás eredmény

És a zöldek?

A választók Veszprémben, ahogy országosan is, az MSZP és a Jobbik mellett legfőképpen az LMP-t büntették. A párt helyben elvesztette választóinak több mint a felét. Annyira védték az LMP-sek a már kevésbé zöld veszprémi környezetet, hogy inkább meg sem jelentek a kampányban. Nincs a pártnak helyben bázisa, csak néhány önjelölt politikusa, akik az elmúlt időszakban még minimális kompromisszumot sem voltak hajlandóak mutatni. A tavalyi országgyűlési választáson már bebizonyosodott, hogy a tudatos LMP-támogató hajlandó átszavazni (ez akkor 81%-ban így volt), mostanra már bebizonyosodott, hogy a szavazók nagy része (79%) inkább más alternatívát keres és nem a különutasságot.

Most akkor a Momentum a nagy nyertes Veszprémben?

Igen is meg nem is. A megyeszékhelyek közül Pécs és Szeged mögött Veszprémben szerezte a Momentum a legtöbb szavazatot, ami inkább az országos trendet erősíti, és nem a helyi Momentum erejét mutatja. Bár Cseh Katalin listavezető tegnap éjjel azt nyilatkozta, hogy ott vannak már minden vidéki városban, ez nem teljesen igaz Veszprémre. Itt csak szavazói vannak a pártnak (méghozzá elég sokan), de szervezetről még nem beszélhetünk. Viszont a DK mellett a Momentum volt az egyedüli ellenzéki párt, amelynek látható kampánya volt a városban, még az utolsó szombaton is lila fiatalok egy csoportja kampányolt a belvárosban, míg mások a mozgósítás helyett inkább az első nyári napsugarakat élvezték. A Momentum, hasonlóan a DK-hoz, markáns EU melletti kampányt vitt a közösségi médiában, nem szállt fel a migránsvonatra, hanem érthető üzeneteket közvetített.

Kutyák és a többiek

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ugyanúgy szerepelt, mint a tavalyi parlamenti választáson. Látszik, hogy van egy erős protest tábor, akiket nem tudnak a hagyományos pártok megszólítani. A Kutyapárt a kampányban erősítette humoros oldalát, például átadta a dupla körforgalmat, és ezzel elvitte a törzsszavazóit. A Mi Hazánk Veszprémben erős közösségimédia-kampányt folytatott, de ezzel csak a nagyon szélsőjobbos réteget sikerült megszólítania, akik a másik szélsőjobbos pártból, a Fideszből nem kérnek. A Munkáspártról pedig elmondható, hogy nem létezik a megyeszékhelyen.

Az önkormányzati választások tükrében

A Fidesz jó eséllyel indulhat neki az őszi önkormányzati választásnak, ha megmarad az ellenzék széttagolódása. Nominálisan másfél ezerrel több szavazója van a kormánypártnak, mint amennyivel 2014 októberében simán nyert. A párt háza tájáról hallani, hogy náluk meg fog történni a vérfrissítés. Nem indítják a botrányokkal elhíresült képviselőiket, viszont olyan fiatalokkal próbálják majd helyettesíteni őket, akik – hasonlóan a Mihalovics–Ovádi–Hegedűs vonalhoz – a politikából akarnak megélni, és a gátlástalan opportunizmus hajtja őket.

Az ellenzéknek akkor lesz esélye, ha tényleg végrehajtja azt, amit a választók elvárnak tőle. Azaz ha az egymással való marakodás helyett képesek lesznek az egójukat háttérbe szorítva együtt dolgozni, akkor voksokban és pozíciókban is mérhető sikert érhetnek el. A választói akarat a mostani szavazáson is rámutatott, hogy nem díjazza a levitézlett és semmitmondó politikusokat, hanem azt várja az ellenzéktől, hogy európai üzenetekkel és megfelelő alázattal szálljon szembe a fél-ázsiai kormánypárttal.

Mivel Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címmel is büszkélkedhet majd, az ellenzéknek fontos lesz megmutatni a választóknak, hogy az európaiság nem egyenlő a Fidesszel, s hogy Veszprém egy valóban nyitott és toleráns város, ahogy amúgy azt a pályázatban is megfogalmazták.

Az önkormányzati választási kampányban a Fidesz előreláthatóan meg fogja zsarolni a város lakosságát azzal, hogy csak akkor jön pénz, ha a kormánypárt nyer. Ez viszont nem így van. Mivel a Fidesz marginalizálódott a Néppártban (nem is biztos, hogy marad), az EU-s pénzek elosztásába is nehezebben szól majd bele. S mivel az elmúlt évtized városi beruházásainak a többsége uniós pénzből valósult meg, el fognak apadni a források, ha az immár szélsőjobbnak kikiáltott Fidesz fogja irányítani a várost.

Kész Zoltán

(A szerző a MOST Egyesület elnöke és a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.)


 
Hirdetés

Friss hozzászólások