Hirdetés

Vélemény – Tíz év mérlege

Vélemény – Tíz év mérlege

2020. június 29. - 12:39
0 komment

 

Tíz év elég hosszú idő ahhoz, hogy tendenciákat lehessen kiolvasni. Tíz év már egy ország életében is olyan lépték, amelyből hosszú távú következtetésekre nyílik mód.

Illusztráció: pixabay.com

Hirdetés

Magyarország tíz éve egyre fokozódó, egypárti megszállást nyög. A baj ezzel nem csupán annyi, hogy egy ideológiai zagyvalék – a pillanat uralása miatt folyamatosan változva – kiszorít minden véleményt, hanem az, hogy teljes bizonytalanságot teremt.

Maguk a „kiválasztottak” is folyamatosan rosszul érzik magukat. Sohasem tudhatják, hogy mikor követnek el olyan hibát, amelybe jólétük, hatalmuk, címük kerülhet. Mindig formában kell lenniük és követniük kell a folyamatosan változó politikai trendeket. Simicska, Spéder, Töröcskei tudnának mesélni a fentről való lezuhanás, a megsemmisülés érzéséről. Sokat tudna beszélni Ángyán professzor, Lázár és Pálinkás is arról, hogy mit és hogyan nem szabad tenni, mert jön a bosszú és a leszámolás.

Azt gondoltam, hogy a kormánypárt a teljhatalmában kiépít egy klientúrát, és azt utána az ország javára használja fel. Csakhogy a rendszer lényege az, hogy állandó klientúraépítés zajlik, mintha kimeríthetetlenek lennének az erőforrásaink. Simicska Közgép-kora súlyos százmilliárdokba került az országnak, de haszna semmi nem lett belőle. Simicska bukásával szétporladt az egész, a Mészáros és Mészáros kora jött el és a Garancsié, valamint a saját lábon álló szűk családé. Újra százmilliárdok párolognak el külföldi jachtokká, bankszámlákká, ingatlanokká, luxusutakká, autókká.

A megszállás pedig eközben fokozódik, az ország meg egyre gyorsulva szakad le még a régiónktól is.

Románia az életszínvonalban idén a történelemben először lehagyta Magyarországot. A hajdan híres egészségügyi rendszerünk a harmadik legrosszabb címet érte el idén. A legújabb innovációs vizsgálatban a 23. helyen áll Magyarország az uniós országok közott. Az oktatásunk a siralmasan rossz szinten áll, és gyaníthatóan azért nem rohad tovább, mert már nincsen hová. Ámbár ebben nem vagyok biztos, mert lefelé határtalan lehetőségeket rejt a rendszer.

Az uniós pénzekből és az állam ráfordításaiból gyakorlatilag a haveri kör által épített bármiről állandóan kiderül, hogy selejt és gány munka az egész. Legutóbb a Szépművészeti Múzeum tetőzetéről derült ki, hogy úgy beázik, hogy a műkincseket is elérte a víz. Drágán, határidőket túllépve készül szinte minden, ugyanakkor rossz minőségben. De hát ki csodálkozik ezen? Melyik műszaki ellenőr, hivatalvezető merné megkockáztatni, hogy a hibákat észrevegye, amikor a haverok üzlete zajlik, és a valódi cél a pénzharácsolás, nem pedig a tisztességes munkavégzés? A hibás, selejtes, elhúzódó munkák eredményeként vajon kizárták bármelyik Mészáros-, Garancsi- vagy sajátláb-tulajdonú céget a közbeszerzésekből?! Megszoktuk sajnos újra, hogy az állam általi kivitelezés kritikán aluli.

Pedig ennek nem kellene így lennie! Ha marad ez a helyzet, és a múltba révedve folyamatosan hajdani nagyságunkat siratjuk, akkor soha nem jutunk előrébb. Mára ott tart az ország egy része, hogy szinte Kádár puha diktatúrájáért zokog. Tényleg elfelejtették az emberek, hogy max. két kiló banánért álltak sorban karácsony előtt? Tényleg elfelejtették, hogy az öt évvel korábban befizetett, megrendelt piros autójuk helyett, amikor megjött a kiértesítés, vagy elvitték a zöldet, vagy bizonytalan ideig várhattak tovább a pirosra? Tényleg elfelejtették, hogy egy Ricse-kendő a szimatszatyron elég ok volt a rendőrnek, hogy előállítsa a huszonévest? Tényleg elfelejtették, hogy a dollárváltás a neppereknél milyen kalandokba került? Könyörgöm! Becsüljük már meg azt a szabadságot, amelyet ’90-ben kivívtunk, és ne hajoljon már meg megint az ország gerince egy akarnok előtt, aki a biztonság ígéretének hazugságával leigáz mindent és mindenkit!

Amúgy pedig érdeklődéssel várom a KSH új inflációs adatát. Milyen bűvészkedés után tudnak megint olyan adatot kamuzni, amely reálnyugdíj-növekedést mutat a nyugdíjemeléssel összevetve? Az üzemanyagok ára már visszalopódzott a vírus előtti szintekre, pedig ezzel igazolták korábban azt az adatot, amire az értelmes ember csak legyintett.

Kovács József

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások