Hirdetés

Vélemény – Sötét kilátások

Vélemény – Sötét kilátások

2020. január 08. - 08:17

 

Valószínűleg másoknak is feltűnt, hogy Veszprémben mostanában némi gond van a közvilágítással. Azt, hogy feltűnt, szinte biztosra veszem, ugyanakkor elsőre nem könnyű rájönni, hogy mi is ennek az oka.

A Jutasi út–Haszkovó út kereszteződése és a gyalogátkelőhely 2020. január 6-án. Elsőre észre sem vennénk, hogy ott egy ember is van

Hirdetés

Megy az ember az autójával vagy esetleg sétál, és az évszaknak megfelelően mostanában 17–18 óra körül ráborul a sötétség. A lámpák bekapcsol(ná)nak. Pedig már korábban kellene, a szürkületi szakaszban, amit egy automatika biztosít. És itt jön a probléma első része. A lámpák nem kapcsolnak fel időben a járművezetők vagy a járókelők érzete szerint.

Mert az a fránya automatika elromlott – gondolja a városlakó. De az egész városban, egyszerre? Ugyan már! A kukacoskodó persze rögtön összeesküvést sejt. Hallott ezt-azt, hogy a város pénzügyein igen nagy léket ütöttek a butasággal kevert mohóságból, hozzá nem értésből és bajtársi jóindulatból elkövetett attrakciók. Ezen a lyukon pedig a városban összegyűjtött közpénz elzubogott és elveszítette közpénz jellegét, hogy valami rettenetesen túlárazott szolgáltatássá váljon, ahogy azt a kor megköveteli. Tehát a közvilágítás azért nem kapcsol be időben, mert az a pár perc csúszás szinte észrevehetetlen – okoskodik, aki okoskodik. Ezzel viszont spóroltunk, hogy a közpénztemetőbe legyen kihordható közpénz. Milyen badarság is az, hogy holmi közvilágításra költjük! Fényár? Urizálás! Közben meg a pandák kipusztulnak, a bolygó melegszik, és a kis jegesmedvebocsok alig látnak jeget. Legyünk már megértők és környezetvédők, ráadásul spórolósak. Semmi másból nem kell leadni, mint az igényekből. Pár perccel később kapcsolnak be a fények. Na és?

De teljesen mégse adjuk le az igényeinket! Használjuk a jól bevált technológiát, haladjunk a korral, világítsunk leddel! Ez már annyi helyen bejött. Kecskemétnek, Zalaegerszegnek, Dunaújvárosnak…, jó lesz ez akkor nekünk is. Kevesebbet fogyaszt és az eladó is állítja, hogy a Nap pusztulásával a Földet felzabáló vörös óriás eljöveteléig működni fog karbantartás nélkül. Pár év alatt simán kitermeli az árát. A beetető szerint. Jó, a régi, főként hőt és annak melléktermékeként fényt előállító lámpákhoz képest szűk spektrumú a fénye és az ára is borsosabb, de azt kisebb energiából csinálja. Az ára meg kit érdekel, ha az baráti, és a barátságának jelét is adja az eladó netán. Ja, hogy az emberi szem meg arra lett kitalálva anno, hogy a természetben fellelhető fényforrások fényére legyen érzékeny, amelyek minden hullámhosszon sugároznak? Akkor látunk jól? Hát így jártunk. Az evolúció majd teszi a dolgát, és a ledfényhez adaptálódott élőlényeket fejleszt ki. Minket is kijavít, ha hagyunk rá időt neki.    

Kicsit kellemetlen ugyanakkor, hogy az úton a „régi”, elavult, energiapazarló világításból a kor szellemében felújítottra átérve feltűnik, hogy nem tűnik fel semmi. Ami persze nem teljesen igaz. Mert az utat ugyan látni a kékes fényben, de az úttest mellett a járdán, bringaúton közlekedőket és szándékaikat sejtelmes homály veszi körül. A város vezetői is nyilván felismerték ezt a problémát. Arra ugyan még pár hónapot várni kell, hogy az Országgyűlésben törvényt hozzanak egy hétvége alatt, hogy csak fényvisszaverő anyagból lehessen ruhát készíteni és forgalmazni T-urul néven Futbóliában, ami korábban Magyarország, még korábban Magyar Köztársaság néven futott. De az okos zebrákat már telepítik.  A Margit-templomnál üzemel is egy. Elvégre a sötétben a lelki megnyugvásra vágyókat az úttesten átjutáskor óvni kell a templom előtt.

Közben azért a városatyák gondoskodnak arról is, hogy a lakók felkészülhessenek és hozzászokjanak egy rosszabb világhoz is. Ahhoz, amikor a közvilágítás luxusát fel kell adni, mert nem lesz rá pénz. A karácsonyi forgatag idején hosszú napokig, rossznyelvek szerint hetekig nem működtek a Jutasi út buszpályaudvar felőli oldalán a világítótestek. A Jutasi út–Haszkovó út kereszteződésénél és utána a működőképes lámpák teljesen feleslegesek lehetnek egyesek szerint. Mert vagy a katonák használják az ottani zebrát, akiknek a veszély a lételemük, vagy az újabb városrészben élők, akik fiatalok. Jobbak a reflexeik, a látásuk, és életkoruknál fogva könnyebben vállalnak olyan dőreséget, mint átkelni a zebrán a város felé induló busz megállójába. Egy kósza foton sem kódorog arra közpénzből, csak azok, amelyek a kocsik lámpáiból szöknek ki.

De az igazi megoldást a Föld tengelyferdesége hozza majd el. Pár hónap, és a Nap 20:30 körül fog eltűnni a látóhatáron, hogy 03:00 körül újra feltűnjön, ezzel megoldva a problémát a nap nagy részében. Azt a pár órát, amit a sötétség fog uralni akkor, majd csak túléljük valahogy. Ha nem, akkor az evolúció szelektáló kegyetlenségének leszünk az áldozatai, mint kiküszöbölendők a fejlődés érdekében. Az emberi történelem nagy részében nem volt közvilágítás és sok helyen ma sincsen. Annyi hagyománnyal szakítottunk már. Ehhez most térjünk vissza, elvégre Magyarország jobban teljesít!

Kovács József


 
Hirdetés

Friss hozzászólások