Vélemény – Sötét kilátások

Vélemény – Sötét kilátások

2020. január 08. - 08:17

 

Valószínűleg másoknak is feltűnt, hogy Veszprémben mostanában némi gond van a közvilágítással. Azt, hogy feltűnt, szinte biztosra veszem, ugyanakkor elsőre nem könnyű rájönni, hogy mi is ennek az oka.

A Jutasi út–Haszkovó út kereszteződése és a gyalogátkelőhely 2020. január 6-án. Elsőre észre sem vennénk, hogy ott egy ember is van

Megy az ember az autójával vagy esetleg sétál, és az évszaknak megfelelően mostanában 17–18 óra körül ráborul a sötétség. A lámpák bekapcsol(ná)nak. Pedig már korábban kellene, a szürkületi szakaszban, amit egy automatika biztosít. És itt jön a probléma első része. A lámpák nem kapcsolnak fel időben a járművezetők vagy a járókelők érzete szerint.

Mert az a fránya automatika elromlott – gondolja a városlakó. De az egész városban, egyszerre? Ugyan már! A kukacoskodó persze rögtön összeesküvést sejt. Hallott ezt-azt, hogy a város pénzügyein igen nagy léket ütöttek a butasággal kevert mohóságból, hozzá nem értésből és bajtársi jóindulatból elkövetett attrakciók. Ezen a lyukon pedig a városban összegyűjtött közpénz elzubogott és elveszítette közpénz jellegét, hogy valami rettenetesen túlárazott szolgáltatássá váljon, ahogy azt a kor megköveteli. Tehát a közvilágítás azért nem kapcsol be időben, mert az a pár perc csúszás szinte észrevehetetlen – okoskodik, aki okoskodik. Ezzel viszont spóroltunk, hogy a közpénztemetőbe legyen kihordható közpénz. Milyen badarság is az, hogy holmi közvilágításra költjük! Fényár? Urizálás! Közben meg a pandák kipusztulnak, a bolygó melegszik, és a kis jegesmedvebocsok alig látnak jeget. Legyünk már megértők és környezetvédők, ráadásul spórolósak. Semmi másból nem kell leadni, mint az igényekből. Pár perccel később kapcsolnak be a fények. Na és?

De teljesen mégse adjuk le az igényeinket! Használjuk a jól bevált technológiát, haladjunk a korral, világítsunk leddel! Ez már annyi helyen bejött. Kecskemétnek, Zalaegerszegnek, Dunaújvárosnak…, jó lesz ez akkor nekünk is. Kevesebbet fogyaszt és az eladó is állítja, hogy a Nap pusztulásával a Földet felzabáló vörös óriás eljöveteléig működni fog karbantartás nélkül. Pár év alatt simán kitermeli az árát. A beetető szerint. Jó, a régi, főként hőt és annak melléktermékeként fényt előállító lámpákhoz képest szűk spektrumú a fénye és az ára is borsosabb, de azt kisebb energiából csinálja. Az ára meg kit érdekel, ha az baráti, és a barátságának jelét is adja az eladó netán. Ja, hogy az emberi szem meg arra lett kitalálva anno, hogy a természetben fellelhető fényforrások fényére legyen érzékeny, amelyek minden hullámhosszon sugároznak? Akkor látunk jól? Hát így jártunk. Az evolúció majd teszi a dolgát, és a ledfényhez adaptálódott élőlényeket fejleszt ki. Minket is kijavít, ha hagyunk rá időt neki.    

Kicsit kellemetlen ugyanakkor, hogy az úton a „régi”, elavult, energiapazarló világításból a kor szellemében felújítottra átérve feltűnik, hogy nem tűnik fel semmi. Ami persze nem teljesen igaz. Mert az utat ugyan látni a kékes fényben, de az úttest mellett a járdán, bringaúton közlekedőket és szándékaikat sejtelmes homály veszi körül. A város vezetői is nyilván felismerték ezt a problémát. Arra ugyan még pár hónapot várni kell, hogy az Országgyűlésben törvényt hozzanak egy hétvége alatt, hogy csak fényvisszaverő anyagból lehessen ruhát készíteni és forgalmazni T-urul néven Futbóliában, ami korábban Magyarország, még korábban Magyar Köztársaság néven futott. De az okos zebrákat már telepítik.  A Margit-templomnál üzemel is egy. Elvégre a sötétben a lelki megnyugvásra vágyókat az úttesten átjutáskor óvni kell a templom előtt.

Közben azért a városatyák gondoskodnak arról is, hogy a lakók felkészülhessenek és hozzászokjanak egy rosszabb világhoz is. Ahhoz, amikor a közvilágítás luxusát fel kell adni, mert nem lesz rá pénz. A karácsonyi forgatag idején hosszú napokig, rossznyelvek szerint hetekig nem működtek a Jutasi út buszpályaudvar felőli oldalán a világítótestek. A Jutasi út–Haszkovó út kereszteződésénél és utána a működőképes lámpák teljesen feleslegesek lehetnek egyesek szerint. Mert vagy a katonák használják az ottani zebrát, akiknek a veszély a lételemük, vagy az újabb városrészben élők, akik fiatalok. Jobbak a reflexeik, a látásuk, és életkoruknál fogva könnyebben vállalnak olyan dőreséget, mint átkelni a zebrán a város felé induló busz megállójába. Egy kósza foton sem kódorog arra közpénzből, csak azok, amelyek a kocsik lámpáiból szöknek ki.

De az igazi megoldást a Föld tengelyferdesége hozza majd el. Pár hónap, és a Nap 20:30 körül fog eltűnni a látóhatáron, hogy 03:00 körül újra feltűnjön, ezzel megoldva a problémát a nap nagy részében. Azt a pár órát, amit a sötétség fog uralni akkor, majd csak túléljük valahogy. Ha nem, akkor az evolúció szelektáló kegyetlenségének leszünk az áldozatai, mint kiküszöbölendők a fejlődés érdekében. Az emberi történelem nagy részében nem volt közvilágítás és sok helyen ma sincsen. Annyi hagyománnyal szakítottunk már. Ehhez most térjünk vissza, elvégre Magyarország jobban teljesít!

Kovács József