Hirdetés

Vélemény – Már egy könyvtől is félni kell?

Vélemény – Már egy könyvtől is félni kell?

2020. október 04. - 16:38
0 komment

 

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb felháborodást kiváltó akciója kétséget kizáróan Dúró Dóráé, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyetteséé volt, aki ledarálta a Meseország mindenkié című könyvet, azzal a kijelentéssel, hogy az a melegpropaganda részét képezi.

Hirdetés

Többekben idézett ez fel rossz történelmi emlékeket, hiszen az emberiség legsötétebb korszakaiban is szisztematikusan égettek fel könyvtárakat, semmisítettek meg könyveket és írásos emlékeket, amelyeket károsnak tartottak. Tették mindezt abban a hitben, hogy ezzel megvédik magukat, még inkább a követőiket azon eszméktől és álláspontoktól, amelyek nem illettek bele az ő ideológiájukba. Nem kell messzire visszatekinteni a múltba, hogy lássuk, hová vezettek ezek az ideológiák. Vegyük csak a náci Németországot, mint történelmi előzményét az ilyen tetteknek. De ha ez túl réginek tűnne, akkor említhetjük az Iszlám Államot is, ahol hasonló rombolást vittek véghez.

De térjünk vissza a mesekönyvekhez!

Igen, ez egy mesekönyv, pontosan olyan, mint minden más mesekönyv, talán csak annyi a különbség, hogy a benne található mesék az elfogadásról szólnak. Igen, arról, hogy hogyan lehetnénk kicsit szociálisan érzékenyebbek, nemcsak az LMBTQ-emberekkel, hanem az idősekkel, a fogyatékkal élőkkel és úgy általában mindenkivel. Arról szól, ami egy társadalom alapját kellene hogy képezze, szociális érzékenységről, szolidaritásról. Ehelyett ma az országban a gyűlölet és a kirekesztés az, ami inkább jelen van a társadalom szinte minden szegletében. Nem arról van szó, hogy ezek most jelentek volna meg, eddig is itt voltak, csak most sokkal hangosabban kapnak teret.

Ma az országban, úgy látszik, a meséktől is félni kell. Vannak, akik úgy gondolják, meg kell mondani a szülőknek, milyen könyveket lehet elolvasni és milyeneket nem. Bár ez így egy másik, még sötétebb korszakot vetít előre, ahol megszűnik a szabad gondolkodás, és a helyét átveszi egy politikailag és ideológiailag irányított zombilét. Ez sem új találmány, gondoljunk csak George Orwell 1984 című könyvére. De ha már azt gondoljuk, hogy egy mesekönyv nagy hatással lehet a gyerekek fejlődésére, tekintsünk kicsit magunkba, és emlékezzünk vissza, mi mit vártunk, milyennek képzeltük el a 21. századot akkor, amikor olyan könyveket olvastunk, amelyekben ez a század még csak utópisztikus elgondolás volt. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy az a jövőkép, amit akkor elképzelt, mennyire áll közel a jelenlegi valósághoz.

Minden szülő maga dönti el, hogy mit, mikor és hogyan szeretne megtanítani a gyermekének, mert azok a dolgok, amiket megtanulunk, velünk maradnak egész életünkben. Ha egy szociálisan érzékeny és elfogadóbb eszmét adunk tovább, akkor talán egy idő után a társadalom, amelyben élünk, ezt az értékrendet fogja majd magáénak érezni. És mivel jelenleg van még szabad gondolat és szabad döntés, természetesen ezzel az is együtt jár, hogy vannak, akik nem ilyen eszmék mentén nevelik a gyermekeiket, nekik fontosabb a kirekesztés és a gyűlölet. A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja ezek szerint az, hogy nem szabad a gyereket arra nevelni, hogy szociálisan érzékeny legyen. Egy szélsőséges szervezettől nem is meglepő ez, de nehéz szó nélkül elmenni amellett, hogy az ország miniszterelnöke nyíltan kiáll ezen eszmék mellett, úgy, hogy közben fennhangon hirdeti, nekik a család a legfontosabb. Ő azt nyilatkozta az állami rádióban, hogy „Hagyják békén a gyermekeinket”. Mi, akik a szabad gondolkodást támogatjuk, azt kérjük a miniszterelnök úrtól, hogy hagyják békén a könyveket, és mindenki a saját belátása és gondolkodásmódja szerint nevelhesse a gyermekét!

Csermák Attila

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások