Hirdetés

Vélemény – Levél hites barátaimnak

Vélemény – Levél hites barátaimnak

2020. augusztus 14. - 10:21
0 komment

 

Hol vagytok most, hites barátaim? Vagytok-e még? Vagytok-e még, mint egykor voltatok, szelíd, szeretetre méltó és azt hirdető, de önállóan gondolkodó, szabad személyiségek, vagy pedig bedarált és zombivá tett benneteket a „prófétátok” pénz- és hatalomvágya?

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hirdetés

Muszáj megszólítanom és kérdeznem benneteket, mert most éppen azt kell látni, hogy egy platformra kerültetek azokkal, akik ellen pár éve még tüntettetek. Emlékezzünk csak vissza 2012-re, amikor az akkori Jobbik Magyar Élet Menete néven szervezett vonulást Veszprémbe, a helyi ellenzéki pártok egy része és civilek – akiknek zöme a ti egyházatokhoz tartozott – azonban útzárral várták őket, és a végén többen voltatok ti, akkor még antifasiszták és antirasszisták, mint a jobbikos szélsőségesek. Most pedig ugyanezzel az egykor jobbikos, mára már a Mi Hazánk néven futó, szélsőséges pártban tanyázó csapattal együtt tiltakoztok az ellen, hogy egy veszprémi klubban LMBTQ-rendezvényt tartsanak. 

Hosszú volt az út, amelyen az egykor destruktív szektának bélyegzett, és a liberális pártot támogató gyülekezet eljutott odáig, hogy baráti viszonyt ápoljon a hatalommal és finanszírozási szerződést kössön a mostani kormánnyal. De megszolgálta ezt már előre.

Nyílt titok volt már 2018-ban, hogy erőteljesen a Fidesz mellett kampányol az egyházatok, holott 2015-ben még az ellenzéki jelöltet támogattátok. Szemtanúja voltam például annak, amikor egy fideszes kampányrendezvény kezdetén, az üres székeket látva, az egyik helyi gyülekezeti tagotok lázas telefonálgatásba kezdett, és kisvártatva fiatalok jelentkeztek be sorban nála, akik aztán elfoglalták az üres helyeket. Ezek után már meg sem lepődtem azon, hogy az LMBTQ-rendezvény elleni petíció elindítója, gyülekezeti társatok a teológiai diplomáját „Megmentője, Jézus Krisztus” mellett többek között „Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak” is megköszönte.

Meglepően sok a hasonlóság a Hit Gyülekezete és a Fidesz között – mondta nemrég Kamarás István vallásszociológus. Mindkettőt karizmatikus egyéniség vezeti, aki nagyon erős érzelmi hatást képes kiváltani, és egyszemélyi vezetőként irányítják a szervezetüket. Hajdan mindkét szervezet liberálisként indult, hogy aztán mostanra egymásra találjanak az illiberalizmusban.

Mondjam azt, hogy összenő, ami összetartozik? De ez nem lenne teljesen igaz.

Észre kellene vennetek, hogy a Fidesz sem nem konzervatív, sem nem keresztény, elvek, meggyőződések ott nem léteznek, csak a hatalom és a pénz akarása. Leginkább azokba rúgnak bele, akiket felkarolni, segíteni kellene, politikájuk mindennek mondható, csak keresztényinek nem.

Ti nem lehettek ilyenek. A ti hiteteket nem akarom kétségbe vonni, ugyanakkor azt látom, hogy különféle érdekek mentén csűrik-csavarják ezt a hitet, amely így lényegét veszti, és félő, hogy vakhitté válik. Gondolkodás nélküli elfogadásává annak, amiről valaki azt mondja, hogy ez a jó. Ma ez, holnap pedig lehet, hogy valami egészen más.

Megértem és elfogadom, hogy keresztényként mit gondoltok a szexuális másságról. De nem lenne szabad a hitet az aktuális politikai elvárás szolgálatába állítani, ráadásul még túl is lihegve azt, és intézkedést, betiltást követelni.

Egykori üldözöttekből ti nem válhattok üldözőkké.

– gij –

 

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások