Hirdetés

Véget érhet Benjamin Netanjahu hosszú kormányzása

Véget érhet Benjamin Netanjahu hosszú kormányzása

2021. május 31. - 07:39
0 komment

 

Akárcsak itthon, Benjamin Netanjahu uralma is 12 év után érhetne véget.

MTI fotó

Hirdetés

A negyedik választást tartották 2019 áprilisa óta Izraelben idén március végén. A sok soron kívüli országgyűlési választásra azért került sor a közel-keleti országban, mert nem született olyan parlamenti többség, amely stabilan kormányozni tudott volna. A változékony belpolitikai életben azonban stabil pont volt Benjamin Netanjahu miniszterelnöksége, aki immáron 12 éve vezeti Izraelt.

Az elmúlt hetekben az ellenzék egyszer már közel került ahhoz, hogy Netanjahu ellenében megszervezze a többséget a március végén megválasztott Kneszetben, azonban a kirobbant Hamasz-izraeli konfliktus elsodorta a belpolitikai tanácskozásokat. A nemrég megkötött tűzszünet hatására azonban ismét előtérbe kerültek. A Guardian arról ír, hogy a szélsőjobboldali Jamina pártot vezető Naftali Bennet bejelentette, csatlakozik a baloldali, jobboldali és centrista pártokat tömörítő együttműködéshez - ezáltal többségbe kerülnének az izraeli parlamentben.

Szerdán fog kiderülni, vajon ez az újabb fejlemény tényleg véget vet-e a Netanjahu korszaknak Izraelben, és új miniszterelnök kezébe kerül majd a hatalom. Naftali Bennet nyilatkozata szerint ő semmiképp nem erősíti majd a Likud vezette tömbhöz. "Bejelentem ma, hogy minden erőmmel azon fogok dolgozni, hogy egységkormányt alakítsak Jaír Lapiddal, a Jes Atid (Van Jövő) vezetőjével. Vagy egységkormány, vagy ötödik választás lesz".

A magyar származású Jaír Lapid, a Jes Atid elnöke korábban az együttműködés fáradtságos kimunkálásáról így nyilatkozott: "Az egységkormány nem kompromisszum – hanem cél. Olyan kormány, amely azt tükrözi, hogy nem utáljuk egymást. Ahol a jobb és a baloldal, valamint a centrum együttműködik a gazdasági és biztonsági kihívások kezelésében". A rendkívül különböző nézeket felsorakoztató szövetség egyelőre abban jutott közös nevezőre, hogy szeretnék lecsillapítani a viharos izraeli belpolitikát, és véget vetni a választások gyors egymásutániságának, továbbá urrá lenni a koronavírus járvány okozta nehézségeken.

VIa Telex, Alfahír


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások