Hirdetés

Vége a Kinizsi Banknak?

Vége a Kinizsi Banknak?

2018. november 19. - 16:13

 

Vida József, a takarékszövetkezeti szektor erős embere egyre nagyobb birodalmat épít – írta az Index.

Hirdetés

Nagy buli, kerek szülinap volt nemrégiben Veszprémben. A 60 éves Kinizsi Bank szülinapi gáláján sokan megjelentek az országos és a helyi politikából. Az ünnepi gálán a Magyar Zenés Színház Csárdáskirálynő című darabját tekinthették meg a vendégek a helyi Petőfi Színházban. A helyi központú Kinizsi Bank a honlapján ma is feltünteti a kerek születésnapot, de az Index úgy tudja, hogy már a nagy múltú intézmény ügyfélállomány-átruházási szerződését készítik elő, noha valamilyen formában a Kinizsi Bank cégnév is életben marad. Állítólag mindez akár pár héten belül, vagyis még a 2018-as évben lezárulhat. A hírek szerint a fogadóintézmény Vida József, a B3 Takarék, a Takarékbank, a Takarék Jelzálogban és a Takarék Kereskedelmi Bank elnökének valamelyik intézménye lesz.

A Kinizsi Bank története érdekes volt, valójában már rég kereskedelmi bankként működött, amikor megindult a takarékszövetkezeti szektor központosítása, de mégsem volt olyan szerencsés, mint sok más, takszövből, kereskedelmi bankká alakult intézmény. Mások kibújtak, a Kinizsi benne ragadt az újraszabályozott szövetkezeti világ halálos ölelésében. Pedig maga az emblematikus vezető, Lakatos Antal nem volt éppen a jobboldali rezsim ellenfele, 2002-ben például a Fidesz támogatásával még a polgármesterségért is elindult, de amikor az általa vezetett bankért küzdött, kénytelen volt jogi vitákba keveredni.

Az Alfabank ma még csak egy munkacím, egy nagyszabású integrációs projekt elnevezése. A túlságosan is sok szereplős hazai bankszektorban ugyanis konszolidációs folyamat zajlik, ahol a legegyszerűbb lépés bizonyára, az azonos szereplők, egy érdekcsoport által irányított bankok tevékenységének összefésülése. A kulcsszereplő Vida József, aki nemcsak a szentgáli központú B3 Takarék elnöke, de a három összefésülendő bank, vagyis a Takarékbank, a Takarék Kereskedelmi Bank és a Takarék Jelzálogbank elnöke is. Ez így elsőre úgy hangzik, mintha már ma is ugyanannak a cégcsoportnak a három tagja lenne, de ha a Takarékbank melletti másik két szereplőt régi elnevezésén, FHB-bankoknak hívjuk, akkor talán jobban látható, hogy az integráció valós folyamat, eltérő szereplőket kell összegyúrni. Az Index szerint, bár a projekt kódneve valóban az Alfabank, de a végül kialakuló közös pénzintézetnek már nem feltétlenül ez lesz az elnevezése.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások