Védettség alatt állt a kiirtott Balaton-parti erdő

Védettség alatt állt a kiirtott Balaton-parti erdő

2019. március 21. - 18:39

 

Letarolták a tóparti erdő jelentős részét a balatonfűzfői strand melletti szakaszon, miután az önkormányzat a polgármester fia ötletének megfelelően elfogadta, hogy strandröplabda-centrumot alakítsanak ki a területen. A fák kivágása után Marton Béla polgármester a fűzfőiek Facebook-fórumán azt állította, hogy az erdő szimpla építési terület volt – írja a 24.hu.

Forrás: 24.hu

„E terület beépíthetőségét eddig senki nem kifogásolta egyetlen rendezési tervi munkafázisban sem az elmúlt 30 évben” – írta a közösségi oldalon a polgármester, amikor felelősségre vonták az irtás miatt. Marton Béla később is hárított minden felelősséget, és a 24.hu cikkét is betámadta, azt állítva, hogy a strand és a Sirály kikötő közötti terület az önkormányzat tulajdonában van, és nem Natura 2000-es besorolású.

A 24.hu birtokába került hivatalos dokumentum szerint ez azonban nem igaz. A három helyrajzi szám alatt nyilvántartott terület már hosszú ideje védettséget élvez, és jelenleg is Natura 2000-es oltalom alatt áll.

A Veszprém Járási Kormányhivatal által kiadott tájékoztatás szerint a védettség tényét az ingatlan-nyilvántartásban is rögzítették.

További részleteket a 24.hu-n olvashatnak.