Hirdetés

Varga Judit államtitkára megüzente: jegyzőként is lehet kampányolni

Varga Judit államtitkára megüzente: jegyzőként is lehet kampányolni

2019. augusztus 08. - 07:32

 

Sajátos okfejtéssel reagált egy LMP-s képviselői kérdésre Völner Pál.

Völner Pál. Forrás: wikipédia

Hirdetés

Ungár Péter szerint problémás, hogy a szombathelyi Fidesz azt a Balázsy Pétert támogatja polgármesterjelöltként a városban, aki jelenleg megyei főjegyzői is, ugyanis szerinte a pártpolitikai szerepvállalás és a független jegyzői pozíció betöltése összeférhetetlen.

A helyzetet bonyolítja, hogy Balázsy már jelezte: az egész kampányban szeretné megtartani a jegyzői pozíciót, a posztra pedig kifejezetten hivatkozva is a kampányban – írta az Index, hozzátéve, hogy Ungár ezért kérdést tett fel Varga Judit igazságügyi miniszternek. A képviselő arról érdeklődött, Varga elfogadhatónak tartja-e azt, hogy Balázsy Péter meg kívánja tartani jegyzői pozícióját is a politikai szerepvállalása mellett.

A helyzet érdekessége, hogy Varga helyett Völner Pál igazságügyi államtitkár válaszolt neki, aki ráadásként jól ki is oktatta Ungárt. Völner szerint Ungár

jogi képzettségének hiánya miatt feltehetőleg nem megfelelően értelmezte a jegyzőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat.

Az államtitkár ezután sajátos okfejtéssel vezeti le a dolgot a törvényi rendelkezések alapján. Kiemelte, hogy kormánytisztviselő „pártban tisztséget nem viselhet, párt nevében vagy érdekében – az országgyűlési, az európai parlamenti, illetve a helyi önkormányzati választásokon jelöltként való részvételt kivéve – közszereplést nem vállalhat".

Völner ennek alapján kijelentette, hogy a törvény „kifejezetten lehetőséget ad a jegyző számára, hogy közszolgálati tisztviselőként a helyi önkormányzati választáson jelöltként részt vegyen, illetve ezzel összefüggésben akár valamely párt nevében vagy érdekében közszereplést vállaljon".

Ungár azonban főként azt kifogásolja, hogy Balázsy kifejezetten jegyzőként, megyei főjegyzőként kezdett szombathelyi kampányt, amihez a számára jegyzőként rendelkezésre álló „infrastruktúrát" használja. Ráadásul a törvény szerint alapvetően a jegyzők a helyi választási irodák vezetői, magyarán őrködnek a voksolás tisztasága felett, ami nyilvánvalóan ellentétes azzal, hogy indulóként, jelöltként szerepeljenek – írta a portál.

Ezt Völner azzal ütötte el, hogy bizonyos összeférhetetlenségi esetekben a jegyző nem töltheti be a választási iroda vezetőjének tisztségét, amiről tehát Balázsynak nyilván le kell mondania.

Ungár szerint a jelölt rendre megjelenik olyan létesítmények avatásánál, amelyek EU-s vagy központi költségvetésből valósultak meg, a megyének és ezzel együtt a közgyűlési főjegyzőnek azonban semmi köze nincs hozzájuk. Az LMP-s képviselő azt is állította, hogy Balázsy a közpénzen fenntartott Vas megyei Facebook-oldalt is saját kampánycéljaira használja.

via hvg.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások