Hirdetés

Váratlanul szembement Varga Mihállyal Matolcsy György

Váratlanul szembement Varga Mihállyal Matolcsy György

2021. június 04. - 16:03
0 komment

 

A jegybank nem finanszírozza tovább a Növekedési Hitelprogramot.

MTI fotó

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) az eredeti tervek szerint is most kellett volna lezárulnia. A várakozások szerint azonban a program folytatását kellett volna bejelentenie a jegybanknak. A pénzügyi világ és a gazdasági kabinet ezért megdöbbenéssel értesült arról, hogy az MNB végül nem finanszírozza tovább az eddig 6000 milliárdos hitelprogramot.

A jegybank az elmúlt időszakban kétszer is megemelte az elérhető hitelkeretet, a legutóbb áprilisban 2000 milliárdról 3000 milliárdra. Ez a kedvezményes hitelprogram kedvező kamattal adott hitelt kis- és középvállalkozások számára, akik számítottak erre a lehetőségre. Nagy segítséget jelentett az igénylő cégeknek, hogy a piaci 3,5 százalékos hitel helyett a program keretén belül 1,5 százalékoshoz jutottak hozzá. Erre ezt a lehetőséget éppen akkor szüntetik meg, amikor indulna újra a gazdaság egy nagyon nehéz időszakot követően. Félő, hogy hatással lesz ennek a döntésnek a hazai GDP-re is.

A Telex által megkérdezett bankárok úgy kommentálták a döntést, hogy már lehetett érzékelni Matolcsy György korábbi megnyilatkozásaiban, hogy eltérően képzeli el a gazdaság működtetését, mint a Varga kabinet. Kettejük egyet nem értésére máskor is volt példa, de arra még nem volt, hogy Matolcsy lett volna a szűkmarkúbb és óvatosabb, nem pedig Varga Mihály. Most a jegybank elnöke érezte szükségét annak, hogy az infláció mérsékléséért visszább ellenekormányozzon a gazdaságélénkítésnek.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások