Hirdetés

A választási bizottsághoz fordult Katanics Sándor a Fidesz plakátjai miatt

A választási bizottsághoz fordult Katanics Sándor a Fidesz plakátjai miatt

2019. május 23. - 07:59

 

Jogorvoslati kérelemmel fordult a Területi Választási Bizottsághoz Katanics Sándor. A beadványban a Demokratikus Koalíció veszprémi elnöke a választási törvény megsértése miatt a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség határozatban történő elmarasztalását és az általuk jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolíttatását kéri.

Katanics Sándor több képet is mellékelt a beadványához a szavazókörök mellett elhelyezett Fidesz-plakátokról. A rögzítés időpontját egy aznapi újság igazolja

Hirdetés

Mint korábban megírtuk, Katanics Sándor nyílt levélben szólította fel Hegedűs Barbarát, a Fidesz veszprémi frakcióvezetőjét és Ovádi Pétert, a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy legkésőbb május 20-án mutassák be sajtónyilvánosan azt az engedélyt, amely alapján Veszprémben, a szavazókörök közvetlen közelében található, és az E.ON tulajdonában lévő villanyoszlopokra a Fidesz választási plakátjait kihelyezték. A nyílt levélre nem érkezett válasz, nem mutatta be a Fidesz az engedélyt, alátámasztva azt a feltételezést, hogy ilyennel nem is rendelkeznek, és a plakátokat nem jogszerűen helyezték ki.

A Demokratikus Koalíció veszprémi elnöke tegnap jogorvoslati kérelemmel fordult a Területi Választási Bizottsághoz, amelyben a választási eljárásról szóló 2013. évi  XXXVI. törvényre hivatkozik.

„A jogszabály 143. §-ának (2) bekezdése egyértelműen fogalmazza meg, hogy a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejárattól számitott 150 méteres távolságon belül elhelyezett plakát csak akkor nem minősül kampánytevékenység folytatásának a szavazás napján, ha azt a szavazás napját megelőzően jogszerűen helyezték el. 

Nyilvánvalóan a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség és a KDNP megbízásából helyeztek el a Fidesz és a KDNP logójával ellátott, és Orbán Viktor programjának támogatására felszólító plakátokat tömegesen az E.ON Zrt. és egyes esetekben a veszprémi önkormányzat tulajdonában lévő villanyoszlopokra a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejárattól számított 150 méteres távolságon belül. Beadványomhoz fotókat mellékelek állításom bízonyítására. Ezeken a fotókon az E.ON Zrt. tulajdonában lévő villanyoszlopokon láthatóak a Fidesz plakátjai. Egy napilap (Napló) mai lapszámát helyeztem el a tábla közelében minden elkészített fotón annak érdekében, hogy látható legyen, a képek a mai napon kerültek rögzítésre" – írta Katanics Sándor, aki a beadványban leszögezi: „Az eddigi, a Nemzeti Választási Bizottsághoz beadott indítványok áttanulmányozása után világossá vált a számomra, hogy a Fidesz–MPSZ és a KDNP nem rendelkezik arra engedéllyel, hogy ezekre az oszlopokra a plakátait kihelyezze. Amennyiben pedig nem rendelkezik engedéllyel, nyilvánvaló, hogy nem jogszerűen helyeztette el ezekre az oszlopokra a plakátjait."

Katanics Sándor szerint a választási törvény 144 §-ában rögzítettek megszegése jelenleg is fennáll, és véleménye szerint bizonyítottá is vált. „Mivel alaposan feltételezhető az is, hogy 2019. május 26-án (vasárnap) a választás napján is ott maradnak ezek a választási plakátok a szavazókörök közvetlen közelében, és így várhatóan meg fog történni a választási törvény 143.§-ában foglaltak megsértése is a Fidesz–MPSZ részéről. Éppen ezért azt kérem a Tisztelt Területi Választási Bizottságtól, hogy a további jogsértést szíveskedjen megakadályozni, a választási plakátokat azonnali hatállyal eltávolíttatni, és a Fidesz–MPSZ-t jogsértő magatartása miatt elmarasztalni" – áll a beadványban.

A Területi Választási Bizottságnak a beadvány beérkezésétől számítva három napja van arra, hogy határozatot hozzon az ügyben.

 

 


 
Hirdetés

Friss hozzászólások