Hirdetés

Újra kilőtt az államadósság

Újra kilőtt az államadósság

2021. február 17. - 18:31
0 komment

 

Míg az elmúlt években a növekvő gazdaság miatt az államadósság fokozatosan csökkent, addig a tavalyi év viszontagságai, valamint a kormány pénzszórása nem járt következmények nélkül, az államadósság több mint 38 milliárd forint, azaz a GDP 81 százaléka.

Stock photo

Hirdetés

De nem csak az állam áll hadilában a hitelekkel. A háztartások adóssága is jelentősen nőtt, a hitelállomány 2020 végén 9,9 ezer milliárd forinton állt (2019 végén 8,7 ezer milliárd volt), miközben a lakosság az év végére már inkább spórolt, valamint betétekbe fektette pénzét.

A Jegybank egyébként sikerként értékeli az előbbit, ami annyiban valóban pozitívum, hogy a lakosság és a cégek legalább hitelhez jutnak a válságban. „A két szektor közt egyébként van átfolyás, sok bajba jutott kisvállalkozó próbálja lakossági hitelekkel (akár babaváró kölcsönnel) víz felett tartani vállalkozását. A jegybank adatai szerint a negyedik negyedévben jelentősen bővült a hosszú lejáratú, forint fogyasztási és egyéb hitelek állománya. A forint ingatlanhitelek állománya is növekedett, de kisebb mértékben. A háztartások egyéb kötelezettségei számottevően nőttek.”, írja a hvg.hu.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások