Hirdetés

Újra Iványiékat sanyargatja a kormány

Újra Iványiékat sanyargatja a kormány

2021. június 29. - 07:30
0 komment

 

Az EMMI nem akar szerződést kötni Iványi Gábor egyházával.

Facebook fotó

Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 95 millió forintot tervez elvenni a 2021 szeptemberében induló tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által működtetett köznevelési intézményektől. Ezzel a lépéssel veszélybe sodor közel 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyermek iskoláztatását, továbbá a velük foglalkozó mintegy 500 fő munkahelyét - áll az egyház oldalán megjelent közleményben.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a nyár elején tájékoztatta az egyházat arról, hogy a következő tanévre már nem köt velük köznevelési szerződést, amely a köznevelési feladatainak ellátásához nyújtott költségvetési támogatáson túl többlettámogatást biztosítana. A MET hangsúlyozza, hogy amikor 2012-ben először kötöttek ilyen szerződést a minisztériummal, akkor annak kifejezetten kompenzáló funkciója volt, arra való tekintettel, hogy a kormány megfosztotta őket egyházi státuszuktól. Az akkor megkötött szerződés öt évre szólt, lejárta óta azonban évente újították azt meg, bizonytalanságban tartva a közösséget.

2019-ben a kormány azt is meglépte, hogy maximalizálták a támogatott gyermekek számát, és ezzel együtt a juttatott összeget is jelentősen csökkentették. A 2019-ben kapott 190 millió forintot, tavaly még további 100 millióval megvágták. Jelen állás szerint szeptembertől semmit nem kapna ebből a célból az egyház.

Közleményük végén a MET a kormányhoz fordult, felszólítva azt: "vessen véget a folyamatos jogsértésnek, és adja meg azt a kiegészítő támogatást az általunk fenntartott intézményeknek, amelyeket a bevett egyházak is megkapnak". Csak annyit kérnek, mint amennyit a többi egyház is arányaiban megkap. "A köznevelési szerződés megszüntetése a MET ellen folytatott politikai hadjárat újabb eszköze" - zárták közleményüket Iványiék.

Via hvg.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások