Hirdetés

Új kormányt alakíthat Conte Olaszországban – Orbán levélben köszönte meg Salvini munkáját

Új kormányt alakíthat Conte Olaszországban – Orbán levélben köszönte meg Salvini munkáját

2019. augusztus 29. - 12:51

 

A végéhez közeledik az olasz kormányválság – írja a hvg.hu.

Orbán Viktor rokonszenvezett Matteo Salvini politikájával, de az olasz szövetséges tervei nem jöttek be

Hirdetés

Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján.

Conte az elnökkel tartott találkozója után kijelentette: „hagyományos szerénységgel" fogadta el a megbízást. Az országnak a lehető leghamarabb meg kell találnia a kiutat a politikai válságból, és az új kormány egyik első dolga lesz kidolgozni a jövő évi költségvetést – mondta.

A párton kívüli – az M5S által jelölt – Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerda este jelentette be, hogy pártja hajlandó kormánykoalíciót alakítani a PD-vel, és az új kabinetben is Conte lesz a miniszterelnök. Di Maio közölte, hogy mozgalma végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: „nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások".

A PD-t vezető Nicola Zingaretti pedig már előtte kijelentette, hogy a két pártnak eltökélt szándéka egy közös platform kialakítása az ország érdekében.

Az M5S korábbi szövetségese, Matteo Salvini azt mondta: több tízmillió olasz választó „elképedve" szemléli azt a „szégyenteljes színházat", amellyel az M5S és a PD a bársonyszékeket készül felosztani egymás között. Megjegyezte, hogy szerinte Contét Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek. Az Olaszország „határain kívüli hatalmakat" zavarta a Liga eddigi kormányzása, amely az olaszok méltóságát, büszkeségét és szuverenitását védte. Párizs, Berlin és Brüsszel érdeke az, hogy Rómában gyenge kormány legyen – tette hozzá.

Conténak várhatóan néhány napba fog telni, hogy összeállítsa kormánya névsorát, és utána erről be kell számolnia az államfőnek, majd a kormánytagoknak le kell tenniük a hivatali esküt.

-------

Levélben fejezte ki nagyrabecsülését és köszönetét Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvininek, az eddigi olasz kormányzó párt, a Liga vezetőjének azért a munkáért, amelyet az elmúlt időszakban Olaszországért és egész Európáért, benne Magyarországért végzett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök délben.

„Biztosítom Önt arról, hogy mi, magyarok soha nem fogjuk elfelejteni, hogy Ön volt az első olyan nyugat-európai vezető, aki meg akarta akadályozni az illegális migránsok Európába özönlését a Földközi-tengeren keresztül" – írta Orbán Viktor. „Függetlenül az olasz belpolitikai folyamatok jövőbeni alakulásától és attól, hogy más-más európai pártcsaládhoz tartozunk, mi harcostársként tekintünk Önre az európai keresztény örökség megőrzése és a migráció megállítása érdekében folytatott küzdelmek során. Jövőbeni feladatai ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánok Önnek" – fogalmazott Matteo Salvinihez intézett levelében a magyar kormányfő.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások