Hirdetés

Túlköltekezett a kormány az év végén

Túlköltekezett a kormány az év végén

2021. január 12. - 09:14
0 komment

 

A válság ellenére 2020-ban is pénzszórással zárta az évet a kormány.

MTI / Kovács Attila

Hirdetés

Az év végén minden évben jelentős összegeket szokott szétosztani a kormány, amely a válság ellenére 2020-ban sem maradt el. Ebből fakadóan elképesztő magas lett a költségvetési hiány, felszaladt 9 százalékra. Forintosítva ez az összeg 5548, 6 milliárd.

Vessük össze, hogy hogyan festett ez a tervekben még a válság megérkezése előtt. Eredetileg a kormány 1, azaz egy százalékra tervezte 2020-ban a költségvetés hiányát. A terveket azonban keresztülhúzta a koronavírus járvány. A világon mindenütt követték azt a gazdaságpolitikát, hogy a hiányt elengedték a gazdaságvédelem javára, kérdés azonban, hogy ezt Magyarországon sikerült-e. A magyar visszaesés ugyanis nagyobb, mint a versenytársaké. Maradt azonban amire továbbra is arnyait tekintve sokat költött - a szomszédokhoz képest is - a magyar kormány, és ez a sport.

Az év végi pénzosztás 1200 milliárd forintos tételben valósult meg. A Penzügyminisztérium PM) közleményében azt írja, hogy ez az összeg "a kórházak adósságrendezésén túl gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési és egészségügyi célokat, kulturális tevékenységek finanszírozását szolgálta". Hozzávetőlegesen a kórházi adósságrendezés 44, 5 milliárd a 1200-ből, és bár a PM ezt nem említette de sportra ismét jutott bőven, a vírus kezdete óta összesen 140 milliárd.

2020 deemberében 664, 8 milliárd érkezett az uniótól, éves szinten ez majdnem 1684, 2 milliárdot tett ki.

Via hvg.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások