Hirdetés

Török Gábor: Mészáros Lőrinc most éppen gyengül

Török Gábor: Mészáros Lőrinc most éppen gyengül

2020. október 05. - 16:31
0 komment

 

Gyengén áll az ellenzék, ha programokról van szó, mondja Török Gábor elemző, de szerinte ez előny lehet 2022-ben. Ugyanakkor ha mostani állapotukban nyernének választást, az a Fidesz következő győzelmét készítené elő.

Forrás: Facebook/Török Gábor

Hirdetés

Megnyerheti Orbán Viktor miniszterelnök a Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke elleni meccsét" – nyilatkozta Török Gábor politikai elemző a Telexnek. Jourová bocsánatkérésével zárulhat az ügy, de az alelnök biztosan nem mond le, ahogy azt a magyar kormány követeli.

Az Európai Unió politikusairól általánosságban úgy véli Török, hogy egészen más játékot játszanak, mint Orbán: egy elegáns teniszmérkőzésre készülnek, majd jön Orbán Viktor, az ökölvívó. Az elemző hasonló véleményt fogalmazott meg, mint amit a Politicóban is olvasni lehetett:

Az uniós intézményi háttér és az érintettek szerepfelfogása sem alkalmas az Orbánnal való csaták megvívására.

A Néppárt esete is ezt példázza: az, hogy másfél éve sem kizárni, sem bent tartani nem tudják a Fideszt, Török szerint ez ugyan gyengíti a kormányfő érdekérvényesítő képességét, de nem okoz jelentős kárt. A komikus" konfliktus azt bizonyítja, hogy nincs valódi ellensúly a magyar kormánnyal és kormányfővel szemben.

Belföldön már kevésbé egyértelmű a helyzet az alapján, amit Török a miniszterelnök politikai szezonnyitó, a Magyar Nemzetben megjelent esszéjéből olvasott ki. A hosszú szöveg lényege az elemző szerint a vége volt, amikor a 2022-es választás került a fókuszba. A kormányfő azt üzente a cikkben, hogy mindent, ami most történik, 2022 felől kell figyelni – állapította meg Török, hozzátéve:

Az orbáni politika elég régóta arról szól, hogy nincs fontosabb kérdés, mint hogy a politikai hatalom megmaradjon, és ez megér minden áldozatot.

Török szerint Orbán most valóban arra számít, hogy ez egy téttel bíró választás lesz. Akik közelebb vannak a döntéshozatalhoz, mind látják ezt a valóságot" szerinte, és a kormánypárt, illetve az ellenzék mérete, a választási rendszer logikája alapján

okkal tartanak attól, hogy 2022 más lesz, mint 2018 vagy 2014.

Orbán egy olyan fejedelmi kormányzást hozott létre, amelyben kitüntetett szerepe van a miniszterelnök körüli udvar szereplőinek – mondta az elemző a fideszes döntéshozatalról. Szerinte a kormányfő az energiáinak a legjelentősebb részét ide összpontosítva azzal foglalkozik, hogy olyan helyzetet hozzon létre, amelyben a rend és a káosz egyszerre van jelen.

Én most azt látom, hogy Mészáros Lőrinc éppen gyengül

– nyilatkozta Török a belső körről saját megfigyeléseire és információira alapozva. Arra a felvetésre, hogy G. Fodor Gábor is háttérbe szorult, azt mondta: ő nem volt része az udvarnak, majd ehhez kapcsolódóan hozzáteszi, szerinte a hatalomgyár tagjainak szemében minimális tisztelet övezi a Fidesz beszélő fejeit, leginkább rabszolgaként tekintenek rájuk.

Az ellenzékről úgy vélekedett Török, hogy 2010 óta – leginkább erőforrások tekintetében – soha nem volt olyan rossz helyzetben, mint most. Ugyanakkor – folytatta –, ami a kormányváltás esélyeit illeti, 2010 óta ilyen jó helyzetben sem voltak még. Két okát nevezte meg ennek: a közös jelöltek állítását, illetve a gazdasági válsághelyzetet. Utóbbi megadhatja azt a lehetőséget, hogy a Fidesz ne 50–52 százalékkal induljon neki a választásnak, hanem 45 százalékkal.

Az ellenzék szegénységi bizonyítványa adja az ellenzék erejét 2022-ben

– kommentálta az elemző azt, hogy szerinte programok tekintetében is gyengén állnak. Ha az ellenzéki pártok elkezdenék megmutatni a választóknak, hogy ők kicsodák, az Török szerint szétrobbantaná a tábort. Végül azt mondta: 

A Fidesz helyében annyira nem lennék megijedve, mert ha az ellenzék ebben a mostani állapotában nyer, akkor azért rögtön megvan a 2026-os választás fő esélyese.

via hvg.hu

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások