Hirdetés

Tom Jones és a veszprémi világszínvonal

Tom Jones és a veszprémi világszínvonal

2020. december 15. - 08:25
0 komment

 

„Nagyszerű, hogy ilyen erősek vagytok Évával együtt! Bizonyosan odafigyeltetek a covid előtt is arra, hogy karbantartsátok az immunrendszereteket, fizikai állapototokat. Mert, ahogy írod, igazából csak erre támaszkodhattatok. Azt hiszem, jól tetted, hogy kivártál a tesztkészítéssel, mert meggyőződésem; az a pszichés teher, amit ránk tesz a mediatizált dilettantizmus (vö. operatív törzs), csak ronthat az állapoton és a gyógyulási esélyeken. 

Meggyőződésem az is, hogy ezt az információs káoszt szándékosan hozták létre. Az ügyetlenek-és egyszerre buták gyülekezete is jobban csinálná, ezért is gondolom.

Jó, hogy írtál magatokról, mert ez ellensúlyozza valamiképp a sokakban feltoluló aggódást túlélési esélyük kapcsán!”

Facebook fotó

Hirdetés

Idézet abból a levélváltásból, melyben a covidos házaspár adott hírt betegségükről és felépülésükről. Ezekben az időkben az országban bárhol születhetnek hasonló tartalmú, ám helyi sajátosságokkal tűzdelt levelek, mégis feltételezhetjük, nagyjából egy irányba mutatnak.

Szintén a napokban jött az örömhír, ismét fellép az A-kategóriás világsztár, Tom Jones Veszprémben. Ilyen nívóval más magyar város nem büszkélkedhet, hát joggal engedhetjük át magunkat a világszínvonal-érzésnek. Amit mellesleg kéziseink folyamatosan táplálnak két színpadi produkció között. 

„Ez Veszprém, világszínvonal kéznyújtásnyira.” 

Sportban és kultúrában, tesztpályában és tudományban jól teljesítünk, hát ne csodálkozzunk, ha valaki elhiszi; talán ez a minőség a hétköznapokba is “lecsorog”. Akár a kríziskezelés is lehetne világszínvonalú, hiszen azon legalább annyi múlik, mint a BL-döntőn vagy a csodás nyáresti élményen. Mindegyik akár sorsokat, életeket is megváltoztathat. 

Ugyan slágertéma, de semmi köze Tom Jones Sex bomb-jához... A világhírű Covid-19 is berobbant Veszprémbe, bár pontosan nem tudjuk, hányan is kerültek vele közvetlen kapcsolatba. Halljuk, néhányan a harciasabb veszprémiek közül hónapok óta igyekeznek pontos képet alkotni a számok ismeretében, de pechjükre valahogy nem tudnak hozzáférni az ehhez szükséges információkhoz. 

Értem én, hogy az adatok megismerése fontos (volna, ha adna hozzáférést a Kormányhivatal...). De!

Legalább ennyire lényeges az „ártalomcsökkentés" kérdésköre is.

Nem utazom helyijárattal, így nem tudom, felszereltek-e az ajtókhoz automata kézfertőtlenítő-adagolókat. Gyanítom, hogy nem. Fogjuk rá, hogy azért marad ez el, mert mindenki a saját felelősségére utazik. 

Nem kötelez senki a szolgáltatás igénybevételére és van alternatíva. Autó, bicikli, gyaloglás, gyerekeknek nyuszimotor. 

Van azonban, hogy nem önként és dalolva megyünk tömegbe, hanem mert odaterelnek, előírják azt számunkra. Ilyen például a covid-tesztpont a Dimitrovnál. 

A lassacskán európai kultúrfővárossá nemesülő szülővárosomból kinézem, hogy gondoskodó figyelmének köszönhetően megvalósul az okos covid-ártalomcsökkentés. Világszínvonalon.

Nagyjából így: 

Az illetékesek ugyan keresnek, de nem találnak a városban üres mélygarázst vagy tornacsarnokot, nagyobb légterű helyiséget, üres raktárépületet, ahol fel lehet állítani a tesztpontot. 

Ekkor eldöntik, egy jól megközelíthető, de szeparált helyen, a szabad ég alatt létesítenek bázist. Gondoskodnak róla, hogy a tesztelők és a teszteltek (többnyire beteg emberek) méltó körülmények között találkozzanak. 

A mintavevő helyiség jól szellőztethető, illetve rendelkezik egy olyan készülékkel, amiről szintén a napokban olvashattunk, amit a Főegyházmegyei Karitász a papi otthonnak ajándékozott (ózonos fertőtlenítő). 

Arcpajzs, egyéb védőfelszerelés a folyamatos cseréhez szükséges mennyiségben bekészítve

A szabad ég alatt várakozó beteg és egészséges emberekről úgy gondoskodik a város, hogy kitelepíti azokat a hőgombákat, amiket a hűvösebb nyárelőkön, őszi estéken a VIP-vendégek komfortos szórakoztatása, degusztációs étkeztetése céljából telepítenek az Érseki Palota teraszára, a Dubniczay Ház udvarára vagy a fogadások más helyszíneire. Egymástól 3 méteres távolságra, így a hatósugaruk összefűződik, a telepített eszközök számtól függően akár egy 15-20 méteres "hőfolyosó" is létrehozható. 

Előrelátóan, feltűnő, később lemosható sárga festékkel 1,5 méterenként széles csíkokat húznak a hőgombák mindkét oldalán, azaz a "hőfolyosó" teljes szélességében, így a tesztelésre váró emberek terelése távtartással együtt megvalósul. 

Kihelyeznek néhány táblát, ezen jelzik: két sor van, melyek a teszthelyiség előtt összezáródnak, soronként felváltva zajlik a továbbhaladás. 

Mivel kilincs is van az ajtón, ezért kívülre elhelyeznek egy állványos automata fertőtlenítőadagolót rajta táblával: belépés előtt kötelező a kézfertőtlenítés. 

Azokra is gondolva, akik otthonfelejtették a maszkot, egyenként csomagolt, ingyenes, tárolórekeszbe helyezett (mint az önkiszolgáló vagy gyorséttermek szalvétaadagolói) maszk is hozzáférhető a bejárat előtt. 

Eshet is, ezért gyorsan felállítható nagyméretű napernyőket is előkészítenek és szükség esetén installálják őket - persze nem a tesztet végző orvostanhallgatók, hanem a város emberei vagy a segélyszervezetek önkéntesei, akikkel, mint evidens partnerekkel együttműködik a kríziskezelésben az önkormányzat. 

Jönnek gyerekesek is, akiknek a hosszú sorban állás idejére színes krétákat készítenek ki, ezekkel lehet aszfaltrajzolni és lefoglalni a kölyköket. 

Természetesen helyet kap egy konténermosdó is, ahol dolguk végeztével kezet moshatnak a várakozók. 

Ha korábban nem volt, akkor most kikerül a várakozótérbe egy hulladékgyűjtő edény is.

Úgyis mindenki a telefonját nézegeti várakozás közben, így a hőgombákon elhelyezett covid-gyorsinfó QR-kódjai egy olyan weboldalra terelik a tesztelésre várókat, amit a város hozott létre, rajta rövid, értelmes tanácsok, információk az otthoni kezelésről, az igénybe vehető segítség (orvos, otthonápolás, gyógyszerkiváltás, házi segítségnyújtás, házhozszállítás stb.) elérhetőségeiről. 

Az okostelefon nélkül érkezők ezek rövidített verzióját olvashatják a hőgombákra helyezett matricákon.

Ehhez képest a veszprémi világszínvonal tényleges megvalósulása a következő:

A tesztet végzők egy olyan helyen ülnek, ami a Dimitrov belső lépcsője alatti rész az oldalbejáratnál. A mintavételt követően nem kesztyűt cserélnek, hanem a kesztyűre nyomják a kézfertőtlenítő zselét és szétkenik.

Az ajtó kilincsét nem fertőtleníti senki két teszt között, nincs kihelyezve se kint, se bent kézfertőtlenítő.

A kint várakozók nincsenek irányítva, egy sor van, nincsenek felfestve távtartó-jelek, a gondosság addig terjed, hogy a bejárati ajtón helyeztek el egy feliratot, ami a távolságtartásra és a maszkviselésre hív fel.

Egy toi-toi wc került kihelyezésre, kézfertőtlenítő, kézmosási lehetőség nincs, 

Ez minden. 

Európa. Kultúrfőváros. Szerelmetes városunk. Egy jómódú, gazdagnak is mondható település.

Meg az ő önkormányzata, egyháza és segélyszervezetei, de idesorolom a politikai közösségeket is, mint a helyi közügyek, benne a sokakat érintő történések, krízishelyzetek kezelésének érdekeltjeit.        

Úgy tűnik, ennyire futja. Nem tudom eldönteni, hogy a kurázsiból vagy igényszintből, netán a fásultság, fáradtság lehet az ok. Mondják, hogy az igényekhez kell igazodni a szolgáltatásokkal, termékekkel. Nagy igazság, de, mint minden ilyennek, ennek is van egy pandantja: a kínálat idővel igényt generál... Talán éppen ez lehet a bökkenő.

A sorban álló betegek minden bizonnyal elhiszik, de legalábbis elfogadják, hogy őket így kell kezelni, erre van érdemességük, ennyi kapacitás jut nekik. Van elég bajuk anélkül is, hogy reklamálnának, felszólalnának, legyenek túl rajta és gyorsan szeretnék elfelejteni az egészet.

Így kerülnek egyensúlyba Veszprém hétköznapjai. Azokon az unalmas keddeken...

Az elején idézett levél zárósora: „Óvatosak legyetek, de ne rettegjetek! Sok kézmosás és vitamin! Kevés tömegjelenet! Elkerülhető és túlélhető, nem csak fiataloknak!”

Galamb Gyula

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások