Hirdetés

Tiltakozás! Lezárják a Házgyári utat

Tiltakozás! Lezárják a Házgyári utat

2018. december 05. - 19:33

 

A Vasas Szakszervezet pénteken 13 órától 14.15-ig félpályás útlezárást tart Veszprémben, a Házgyári út északi sávjában a vasútállomás és a Jutaspuszta közti útszakaszon, az Lb-Knauf előtt.

Hirdetés

Erről Holly László, a szakszervezet regionális ügyvivője tájékoztatta a Veszpresszót. Elmondta, a legutóbbi, hétfői egyeztetés sikertelensége azt jelenti, hogy a rabszolgatörvényt még az eredetinél is rosszabb feltételekkel akarják a parlament elé beterjeszteni. A kormány most képviselt álláspontja azt jelentené, hogy a jelenlegi 250-ról 400 órára emelkedne az évente elrendelhető túlórák száma, illetve ha a dolgozó nem pihenőidőben kapja meg az ellentételezését, akkor a kifizetés akár három évre is kitolható lenne. Ehhez a hétfői egyeztetés szerint arra sem lenne szükség, hogy azt a kollektív szerződésben rögzítsék. A megemelt túlóraszám a jelenlegi 40 órás munkahetet alapul véve nem 12 hónap munkaidőt, hanem 14,3-et jelentene. Ugyanezt a plusz munkaidőt kifejezhetjük úgy is, hogy a 40 órás munkahetet 48 órásra növelnék, azaz ha a munkáltató úgy dönt, a szombat is munkanappá válhatna. Ez mind az egészségi állapot károsodását, mind a családtól való távollétet jelentősen megnövelné. De a magyar munkavállalók nem így, nem még két és fél hónap plusz munkaidő-ráfordítással akarnak jobban élni és többet keresni. Úgy vélik, a jelenlegi munkaidőben van joguk a tisztességes megélhetéshez – hangsúlyozta Holly László.

Az útlezárást már hétfőn este bejelentették a rendőrségnek – pontosította a regionális ügyvivő által elmondottakat a Vasas Szakszervezet egyik veszprémi tisztségviselője. A rendőrségnek 48 órája van arra, hogy kifogást emeljen, ez a határidő már lejárt, tehát a félpályás útlezárást megtartják. A korábbi tapasztalataik alapján ez azt jelenti, hogy a rendőrség jelen lesz, biztosítja a helyszínt. Ezúttal viszonylag rövid időtartamra és rövid távolságon zárják le az útszakaszt, 15 személykocsival. Ezzel az együttműködési szándékukat, a tárgyalási készségüket kívánják jelezni. De ha a kormány nem enged az álláspontjából, nagyobb útszakaszokat is lezárnak, hosszabb időre. A szakszervezetek hagyományos kényszerítő erejét a sztrájkok jelentik, ha más módszerek nem vezetnek eredményre, ettől sem fognak elzárkózni. Mivel a Vasas elsősorban vidéki szakszervezet, fontosnak tartják, hogy az adott munkahelyeknek helyszínt adó településeken is kifejezzék a tiltakozásukat.

Ugyanakkor – és ezt Holly László regionális ügyvivő is hangsúlyozta – részt vesznek a szombati, fővárosi tüntetésen is. Minden megyeszékhelyen, de ahol érdeklődés mutatkozik, más városokban is szervezik a fővárosi tüntetésen való részvételt. Ha szükséges, nemcsak buszokkal, hanem személykocsikkal is szállítják a résztvevőket. Kiemelte, hogy nemcsak a tagjaikat várják, hanem bárkit, aki tiltakozni szeretne a rabszolgatörvény ellen. A bevezetése ugyanis nemcsak őket, hanem a magyar családokat is érintené.

A szombati tüntetésre induló buszok pontos indulási helyéről és időpontjáról – ha az véglegesedik – a Veszpresszó is tájékoztatást ad.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások