Hirdetés

Teltházas EB-meccset igen, de népszavazást nem lehet tartani

Teltházas EB-meccset igen, de népszavazást nem lehet tartani

2021. április 23. - 10:55
0 komment

 

A 444 szedte össze, mivel is jár az, ha meghosszabbítják a vészhelyzetet.

MTI / Koszticsák Szilárd

Hirdetés

A tavaly tavaszi vészhelyzet azzal ért véget, hogy azt tavaly nyáron a parlament (tehát lényegében a kormány) önként megszüntette, bevezették helyére a járványügyi készültséget, amelyen belül azért bizonyos korlátozások érvényben maradtak, de lehetett tartani például időközi választásokat, mint a borsodi országgyűlési időközi választás volt.

Most május 23-án jár le a Fidesz (és az ellenzék egy része) által megszavazott vészhelyzet, de most annak ellenére meghoszabbítanák azt, hogy egyedüliként vállalt Magyarország az európai labdarúgóbajnokságban teltházas meccseket. A hivatalos indoklás úgy szól, hogy "az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés". Ha a kormány valóban a meghosszabbítás mellett dönt, akkor a vészhelyzet akár szeptember végéig is elhúzódhat.

Ez a korlátozó intézkedés azonban nem fogja befolyásolni az előválasztás menetrendjét, hiszen az nem tartozik a közjogilag szabályozott politikai események közé. A tervek szerint augusztus végén indulna az aláírásgyűjtés, maga a szavazás pedig szeptember 18-tól kezdődne. Ennek ellenére pártállami mentalitást idézve egyes fideszes polgármesterek arra kérnék az ellenzéket, hogy álljanak el ettől.

Más a helyzet az időközi választások és a népszavazások tekintetében. Ha meghosszabbítják a vészhelyzetet, akkor a Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere által felvetett, Fudan Egyetemről szóló népszavazást egész biztosan nem lehet megtartani. A városvezető ugyanakkor a 444-nek leszögezte, hogy nem tettek le a népszavazásról, amint arra lehetőség nyílik, a kepviselőtestület elé viszik az ügyet.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások