Hirdetés

TASZ: Mostantól legálisan lehet fiktív lakcímet létesíteni

TASZ: Mostantól legálisan lehet fiktív lakcímet létesíteni

2021. november 17. - 06:15
0 komment

 

Zöld utat kapott a voksturizmus.

unsplash.com

Hirdetés

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) közös közleményében adták hírül, hogy legalizálta a fiktív lakcím létesítését egy most elfogadott törvénymódosítás. A módosítás értelmében megváltozott a lakóhely fogalma. Már nem kell azon a címen élni ahhoz, ahová lakóhelyet létesítünk, amely által lényegében egy kapcsolattartási címmé degradálódik. A nyilvánvalóan fiktív lakóhelyek innentől megszűnnek jogi értelemben fiktívnek minősülni.

Az új szabály "ennél is tovább megy: a fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) egyszerűen nem lesz többé büntethető. A Btk. közokirat-hamisításról szóló része úgy módosul ugyanis, hogy a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül – akkor is, ha már az első pillanattól nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni" - áll a közleményben.

A TASZ szerint az elmúlt években már több alkalommal is volt arra példa, hogy egyesek csak azért létesítettek valahol lakcímet, hogy az adott helyen szavazni tudjanak. A 2019.es önkormányzati választáson pár ügyet a rendőrség is feltárt. A 2018-as választás alkalmával pedig főleg az északkeleti határ mentén zajlott intenzív voksturizmus.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások