Hirdetés

Sztrájkot hirdetnek a színművészeti dolgozói

Sztrájkot hirdetnek a színművészeti dolgozói

2020. szeptember 10. - 16:33
0 komment

 

Újabb sajtótájékoztatót tartottak csütörtök délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és tanárai az intézmény Vas utcai épület előtt, írja a Magyar Hang.

Hirdetés

Tíz napja foglalták el az egyetemet, azóta semmilyen kormányzati megkeresést nem kaptak, ezért levélben fordultak az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) – hangzott el az eseményen. Arra kérték Palkovics László minisztert, hogy szólítsa fel lemondásra az egyetem fenntartójaként létrehozott alapítvány kuratóriumát, azt az egyetem közössége nem fogadja el, tevékenységét illegitimnek tekinti.

A levelet felolvasó diák hangsúlyozta, a hallgatóság elkötelezett a tanulmányok folytatásában, amelynek biztosítéka az egyetemi autonómia alaptörvényben deklarált védelmi szintjében gyökerezik. Ameddig a kuratórium nem mond le, az egyetemen nem állnak fenn az oktatás megkezdésének feltételei. A hallgatóság kéri és követeli az egyetemi autonómia biztosítását és a szenátus jogköreinek visszaállítását.

Az SZFE dolgozói 2020. szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormánynak – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az új alapítványi fenntartó által a dolgozókra erőltetett alapító okirat és szmsz (szervezeti és működési szabályzat) az egyetemi autonómia mellett a munkavállalók érdekeit is sérti, az SZFE dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez.

Követeléseik az alábbiak:

1. Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!

2. Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!

3. Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!

4. Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!

5. Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a következő tagokból álló sztrájkbizottságot delegálják: Csató Kata mesteroktató, Forgács Péter egyetemi docens, Karsai György egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője, Németh Gábor egyetemi docens, Veszprémi Judit kommunikációs vezető. Eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb 2020. szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek. A sztrájkhoz csatlakozók száma folyamatosan bővül, az első napon 85-en csatlakoztak.

Mint ismert, a kormány terveinek megfelelően az SZFE szeptember 1-jével állt volna át az alapítványi működésre, a hallgatók azonban az augusztus 31-i utcabál-demonstrációjukat követően elfoglalták az intézményt, blokádot emeltek, hogy távol tartsák az egyetemtől a kuratórium tagjait. A modellváltásra a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) álláspontja szerint azért van szükség, hogy „az SZFE működési kereteinek megújításával új fejlődési pályára álljon, és olyan világszínvonalú intézménnyé váljon, amely folyamatosan képes biztosítani a magasan képzett utánpótlást”. Az ellenzők szerint ugyanakkor az átalakítás valójában erőszakos térfoglalás, amely felszámolja az egyetem autonómiáját. Miután fény derült arra, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium voltaképpen minden korábbi jogától megfosztja az egyetem legfelsőbb döntéshozó szervét, a szenátus felállt, és távozott az intézmény teljes vezetése is.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások