Hirdetés

Sztrájkbizottság alakult a veszprémi Continentalban

Sztrájkbizottság alakult a veszprémi Continentalban

2019. március 08. - 17:57

 

A merce.hu értesülései szerint hatalmas felháborodást váltott ki az a javaslat, amelyet a német Continental autóipari cég veszprémi elektronikai gyárának vállalatvezetése mutatott be dolgozóinak. A szakszervezeti tárgyalások októbertől februárig zajlottak, a munkáltató legutóbbi ajánlatát azonban nem fogadta el a 2400-ból jelenleg körülbelül 800 veszprémi dolgozót tömörítő Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Hirdetés

Most a gyár vezetése a korábbi bérkategóriák átszervezését javasolta, 5-ből 4-et csinálva. Ezzel körülbelül 700 dolgozót sorolnának alacsonyabb kategóriába, akik így a bejelentett 13–14%-os béremeléseknek csupán a felében részesülnének.

Több, egymástól független forrás is megerősítette a merce.hu-nak a hírt, elmondásuk szerint az intézkedések hallatán volt, aki sírt, volt aki felmondással fenyegetett, majdnem rongáláshoz vezetett az intézkedések által kiváltott hangulat. Azonban mindez rendkívüli szolidaritást is váltott ki a dolgozók között, 

azonnal sztrájkbizottság alakult 

és a szakszervezethez is tömegesen kezdtek el csatlakozni.

Bár az első tárgyalások csak hétfő reggel fognak megkezdődni, a követelések fő eleme valószínűleg ezeknek a bérkategóriáknak a közös újragondolása lesz. Ha ezek nem teljesülnek, akkor akár jövő héten megkezdődhet a munkabeszüntetés.

Hornyacsek Zoltán, a Continental Csoport Magyarország országos kommunikációs vezetője a merce.hu megkeresésére azt válaszolta, tegnap megkapták a szakszervezet értesítését a sztrájkbizottság alakulásáról, de egyelőre nem érkezett olyan jelzés, hogy a munkavállalók munkabeszüntetést terveznének. Hornyacsek szerint a 2019- es évi juttatási tervezetről szóló munkaszerződés-módosítás tartalmát megosztották a munkatársakkal, akik azt elfogadták és aláírták.

További részleteket a merce.hu-n olvashatnak.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások