Hirdetés

Szóljunk bele! – A veszprémieket kérdezi a MOST Egyesület a város költségvetéséről

Szóljunk bele! – A veszprémieket kérdezi a MOST Egyesület a város költségvetéséről

2020. január 31. - 10:19

 

Mire költse Veszprém a pénzét? címmel online közvélemény-kutatást indított a MOST Egyesület. A város képviselő-testülete február végén dönt az idei büdzséről, és az egyesület szeretné elérni, hogy a szavazásnál vegyék figyelembe a városlakók véleményét is. Az akcióról, az egyesületről és céljairól Kész Zoltán elnököt, valamint Fertig Erzsébet és Holub Attila elnökségi tagokat kérdeztük.

Hirdetés

– Mi indokolta a kezdeményezésüket?

Kész Zoltán: Úgy tapasztaltuk, hogy az elmúlt esztendőkben kialakult egyfajta rutin a költségvetés tervezésénél, ami „felülről” akarja megszabni, mi az igazán fontos a városnak. Gondolok itt például arra, hogy örvendetesen sok kulturális rendezvény van a városban, de szerintünk a gazdaság fejlesztése, új munkahelyek teremtése is fontos lenne, nem is szólva a bérlakások építéséről vagy a közúthálózat felújításáról. A szavazással lehetőséget teremtünk a veszprémieknek arra, hogy sorrendbe állítsák, ők mit tartanak igazán fontosnak.  Az akciót ma indítottuk el (itt tölthető ki), és reméljük, sokan nyilvánítnak majd véleményt. Az anonim felmérés összesített eredményét pedig eljuttatjuk a polgármesternek és minden önkormányzati képviselőnek, hogy a 2020-as költségvetésről szóló döntésüket alaposan átgondolhassák.

– Mennyire tekinthető mérvadónak egy ilyen felmérés, hiszen nem csak veszprémiek szavazhatnak?

Kész Zoltán: Ez egy indikatív jellegű felmérés, amelyet a MOST a saját lehetőségeihez mérten indított el.  Valóban nincs földrajzi kizárás, de elsősorban a veszprémiek által látogatott online felületeken tesszük elérhetővé a kérdőívet. Természetesen beépítettünk korlátozásokat is, így például robotok nem tudnak tömeges válaszokat generálni, illetve egy eszközről csak egyszer lehet kitölteni az űrlapot. Valódi anonimitást biztosítunk, ezért a válaszadó azonosítására semmilyen eszközt nem alkalmazunk. Előttünk még soha senki nem csinált ilyet Veszprém vonatkozásában. Szomorúan kell mondanunk, hogy ha az önkormányzat indítana egy hasonló felmérést, akkor pontosan ilyen megbízhatóságúra futná a felkészültségéből, mert a részvételi demokrácia eszközrendszerének fejlesztésével sajnos nem foglalkozott az elmúlt kilenc évben. Így most a mi civil szervezetünk éppen olyan felmérést tud készíteni, mint amire jelenleg képes a megyei jogú város önkormányzata.

– Miért éppen a költségvetés a téma?

Holub Attila: Egyrészt az aktualitása miatt, másrészt azért, mert az önkormányzatot 2018 végén félmilliárd forintot meghaladó hitelállomány terhelte. Majd 2019-ben 629 milliós új hitelt terveztek be a költségvetésbe, pedig ekkor a V-Busz fiaskóját még nem lehetett látni. Így 2020-ban csak ezeknek a hiteleknek a tőketörlesztése százmilliós tétel. Sokan beszélik a városban, hogy mostanában a pénzügyi tervezés nem megy fényesen Veszprémben. Mi úgy gondoljuk, elsősorban azzal kell foglalkozni, ami az embereket ténylegesen érdekli, illetve aggasztja őket.

– Önök szerint megváltoztathatja ez az előzetes terveket, elképzeléseket?

Fertig Erzsébet: Reméljük, hogy igen, hiszen demokratikus minimum, hogy választott képviselői által a lakosság beleszólhasson a város ügyeibe. Ezzel tulajdonképpen mi segítséget is nyújtunk a képviselőknek, hiszen így nemcsak a fogadóórákon és más hivatalos és informális fórumokon ismerhetik meg a városlakók véleményét, hanem összesített formában, ráadásul – mivel a felmérés anonim – nyilván őszintébb válaszokat is kaphatunk. Ha pedig nem lenne foganatjuk a lakossági kéréseknek, akkor a városvezetést folyamatosan szembesíteni kell ezzel.

– A MOST Egyesületről eddig elsősorban akkor hallhattunk, amikor tavaly az ellenzéki pártok Veszprémben kihagyták a civil szervezeteket az önkormányzati választásra felállt szövetségből. Beszélnének a terveikről, céljaikról?

Holub Attila: 2018 őszén alakult meg az egyesületünk, tagjaink veszprémi és környékbeli polgárok, akik úgy látják, hogy nagyon rossz irányba mennek a dolgok az országban és a városban is, és ezen változtatni akarnak. A mottónk összefoglalja a lényeget: „A világ a tetteinktől fog megváltozni, nem a véleményünktől!” Olyan emberek vannak az egyesületünkben, akik cselekedni akarnak, és nem csak otthon a fotelből kommentelgetni.  Az egyesület épp a napokban határozott az idei munkatervéről, sok jó ötletünk-tervünk van, amelyekkel folyamatosan jelentkezünk majd, és akik csatlakoznak hozzánk, azok maguk is alakíthatják még ezeket.

– Milyen a viszonyuk most helyben az ellenzéki pártokkal?

Kész Zoltán: Nem velük szemben és hozzájuk képest kívánjuk meghatározni magunkat. Örülni fogunk, ha valamiben sikert érnek el, és reméljük, ez kölcsönös. Az egyesületnek egyébként több olyan tagja is van, akik valamelyik ellenzéki pártnak is tagjai, de ez nem lényeges, csak azért tudjuk, mert ők elmondták. A civilségnek ugyanakkor számos előnye van, mi elsősorban olyan célokat tűzünk ki, amelyek itt, helyben fontosak, és nem akarjuk, hogy a pártok egymás közötti alkui döntsék el,  Veszprémben mi és hogyan történjen.

– Megkerülhetetlen a kérdés, hiszen ön volt a város előző, ellenzéki  országgyűlési képviselője. Vannak-e még politikusi ambíciói Kész Zoltánnak?

Kész Zoltán: Egy másik, országos civil egyesületben is elnökségi tag vagyok, ez a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom. A szervezetnek vannak országos céljai, de nem tervezzük a párttá alakulást.  Jelenleg nem áll szándékomban pártpolitikával foglalkozni. 2014-ben, amikor elvállaltam a képviselő-jelöltséget, az vitt a politikába, hogy elfogadhatatlannak tartottam, ami az országban történik, és tenni akartam ellene. Ez nem változott, tehát ha van ambícióm, az nem személyes, hanem arra irányul, hogy változtassak a dolgokon. Engem elsődlegesen az érdekel, hogy a gyerekeim egy szabad országban nőjenek fel, s nem azért csinálom, mert valamilyen pozíciót hajszolnék. Ezért is hoztuk létre a MOST Egyesületet, ahol sok, hozzám hasonló gondolkodású ember van, és remélhetőleg még sokan csatlakoznak is hozzánk. A veszprémiek a változásért pedig most megtehetik, hogy segítenek a képviselőknek a költségvetési döntésben.

–––––––––––––––––––––––––––––

Kész Zoltán, angoltanár. Veszprém független parlamenti képviselője (2015–2018)

Fertig Erzsébet vagyok, magyarországi német, aki a származásával együtt járó hagyományok megőrzésén és továbbadásán kívül az egyén szólásszabadságát, a civilek véleményének meghallgatását és figyelembevételét rendkívül fontosnak tartja.

Holub Attila vagyok, 30 éve migráltam Veszprémbe. Voltam a Bakony Harcihelikopter Ezred helikopter-vezetője. Közben elvégeztem a repülőmérnöki képzést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Jelenleg a megújuló energiák hasznosítási lehetőségein dolgozom, de sötétzöld nem lettem, csak zöld. A szívem csücske pedig a MOST Egyesület.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások