Hirdetés

Szociáldemokrata győzelem Németországban

Szociáldemokrata győzelem Németországban

2021. szeptember 27. - 09:51
0 komment

 

A kereszténydemokraták a valaha volt legrosszabb eredményüket érték el.

Facebook fotó

Hirdetés

Németországban a tegnap tartott szövetségi választások alkalmával szorosan, de a Szociáldemokrata Párt szerezte a legtöbb szavazatot, 206 képviselővel ők alakíthatják meg a legnagyobb frakciót a Bundestagban. Ezzel szemben a Kereszténydemokrata Unió a bajor Keresztényszociális Unióval szövetségben csak 196 képviselői mandátumot nyert, amellyel bár szorosan a második lett, de minden idők leggyengébb eredményüket hozták ezzel.

A Zöldek a harmadik helyre futottak be, amellyel a legjobb teljesítményüket érték el fennállásuk óta, 118 képviselőt küldenek majd a Bundestagba. A Szabad Demokrata Pártnak sikerült a szélsőséges Alternatíva Németországért pártot megelőznie, előbbinek 92, utóbbinak 83 képviselője lesz majd a parlamentben. A szélsőbaloldali Die Linke nem ugrotta meg ugyan a parlamenti küszöböt három képviselője azonban bekerült a törvényhozásba egyénileg.

A szociáldemokraták kancellárjelöltje már a pontos eredmények ismerete előtt is diadalittasan beszélt. Olaf Scholz azt mondta, hogy "ez egy hosszú választási este lesz, az biztos. De az is biztos, hogy sok polgár azért húzta be a keresztet az SPD mellé, mert változást akarnak látni a kormányban. És azért, mert azt akarják, hogy az ország következő kancellárját Olaf Scholznak hívják". A kereszténydemokraták jelöltje azonban szintén nem engedte el a kormányalakítás esélyét: "Minden erőnket bevetjük annak érdekében, hogy egy CDU-CSU vezette szövetségi kormányt alkothassunk" - nyilatkozta Armin Laschet.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások