Hirdetés

A szlovák külügy bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

A szlovák külügy bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

2021. március 05. - 07:53
0 komment

 

Szijjártó Péter Révkomáromban mondott beszéde miatt bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet.

MTI fotó

Hirdetés

Szijjártó Péter külügyminiszter a szerdai napon Révkomáromban járt, ahol beszédében a kettős állampolgárságot is szóba hozta. A miniszter arról beszélt, hogy ebben az ügyben eddig nem sikerült megállapodásra jutnia a két államnak, de reméli, hogy egyszer megszületik a megoldás. Továbbá bátorította a szlovákiai magyarságot, hogy az ez évi szlovákiai népszámláláson tüntessék fel magyar mivoltukat.

Beszéde hatására Ivan Korcok szlovák külügyminiszter bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet, hogy adjon magyarázatot Szijjártó szavaira. Korcok hangsúlyozta, hogy Szlovákiának érdeke a jó kapcsolat Magyarországgal, de elutasítja azt, ha bárki is be akar avatkozni az ország belügyeibe.

A kettős állampolgársággal kapcsolatos konfliktus 2010-ből ered, amikor a magyar kormány bevezette ezt az intézményt, és megadta számos felvidéki magyar számára is. Erre válaszul a nacionalista politikát folytató Robert Fico vezette kormány olyan törvényt hozott, amelynek értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki más állam polgárságát is felveszi.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások