Hirdetés

Szijjártó: soha ilyen jó nem volt még a magyar-amerikai kapcsolat

Szijjártó: soha ilyen jó nem volt még a magyar-amerikai kapcsolat

2021. január 11. - 14:52
0 komment

 

Szijjárt Péter az mfor.hu-nak adott interjút a várható kapcsolatról a Biden vezette Amerikával.

Facebook fotó

Hirdetés

Szijjártó Péter a Menedzsment Fórum online kiadásának adott interjút a várható magyar-amerikai kapcsolatokról. Különös tekintettel arra az üzenetváltásra, ami a még elnökjelolt Joe Biden és a magyar külügyminiszter között zajlott. "Ősszel nem az történt, hogy egyszer csak gondoltunk valamit, és nekirontottunk az amerikai elnökválasztás egyik jelöltjének, hanem az, hogy az egyik jelölt Magyarországot egy autoriter államként állította be, ami egyértelmű sértés a magyar emberekre, a magyar nemzetre nézvést. Ezt nyilvánvalóan nem lehetett reakció nélkül hagyni" - nyilatkozta Szijjárt Péter.

Joe Biden ugyanis egy tweet bejegyzésében egymás mellé állította Magyarországot Lengyelországgal és Belarusszal, majd kijelentette, hogy Trump keblére üleli a világ összes banditáját. Erre érkezett a kemény magyar reakció a külügyminiszter részéről, aki az elnökjelöltet felszólította, hogy tisztázza ukrajnai korrupciógyanús ügyeit.

Ennek ellenére Szijjártó optimista. "Nagyon remélem, hogy az elkövetkezendő időszakban a magyar–amerikai kapcsolatok nem a sértegetésekről fognak szólni, nem a minősítgetésekről, hanem ahogy az elmúlt négy esztendőben, úgy ezután is a kétoldalú együttműködés lesz napirenden, és nem az egymásról alkotott vélemények sulykolása" - nyilatkozta a lapnak.

A külügyminiszter szerint egy ilyen pengeváltást a helyén kell kezelni. "Úgyhogy én ezt az egészet nem értékelném túl. Amerikában volt egy választási kampány, ahol nyilván némi túlfűtött hangulatban rólunk nem egy ezeréves államhoz méltó módon beszéltek, amire reagáltunk" - mondta Szijjártó. Azt nem tudni, hogy vajon a saját Bidennek szánt megjegyzését is "túlfűtött hangulatúnak" értékelte-e. Bizakodását azzal magyarázta, hogy "Magyarország és az Egyesült Államok között soha olyan jó nem volt a politikai együttműködés, mint az elmúlt négy évben".

A hvg.hu nyomán.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások