Hirdetés

Szigorítják a határellenőrzéseket

Szigorítják a határellenőrzéseket

2020. július 12. - 11:37
0 komment

 

Látják az aggasztó jeleket, hogy a fertőzöttek száma a környező országokban emelkedik – erről beszélt Gulyás Gergely vasárnap délelőtti tájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hazánk ma egész Európában a legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából.

Hirdetés

– Meg kell előznünk, hogy a vírust külföldről lehessen behurcolni – mondta Gulyás Gergely. Akkor van esély az újabb korlátozó intézkedések elkerülésére, ha a vírust a határokon kívül tudjuk tartani.

Az operatív törzs javaslatára úgy döntött a kormány: a határellenőrzést szigorítják. Három kategóriába sorolják az államokat, vörös, sárga és zöld kategóriába. A vörös a legsúlyosabb, míg a zöld a legenyhébb. További hazai korlátozás egyelőre nem indokolt. 

Külön-külön szabályok vonatkoznak a magyar és nem magyar állampolgárokra. Sárga és vörös kategóriájú országból érkező magyar állampolgárnak a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesnie és karanténba kell vonulnia 14 napra. Akkor mentesül ez alól, ha van negatív koronavírustesztje, vagy a karantén alatt kap egy vagy vörös ország esetén két negatív tesztet.

Külföldiek esetén, ha sárga kategóriájú országból érkeznek, akkor ugyancsak karanténba kell vonulniuk, vörös országból ugyanakkor nem léphetnek be hazánk területére.

A tranzit- és teherforgalom kivétel.

A kormány újra és újra felül fogja vizsgálni az országok besorolását. Jelenleg a következő a helyzet:

Sárga besorolású most: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok.

Vörös besorolású Ukrajna, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Macedónia és Koszovó, Moldova, Montengeró és az ázsiai országok. Afrikából sincs kivétel, és Dél-Amerika is ide esik, Ausztrália és Óceánia is.

Horvátországnál a növekedés nagy, de alacsony a fertőzöttek száma, ezért Horvátország a zöld kategóriában van.

Az intézkedések kedd éjféltől lépnek életbe.

Kérdések:

– Ki fizeti a vizsgálat költségét? Mindenkinek a saját felelőssége, hogy külföldre utazik-e, ezért a kockázatot maga vállalja. Augusztus 1-ig vállalja a kormány a teszteket, utána a sárga vagy vörös országokból érkezőknek maguknak kell teszteltetni, ha nem akarják kivárni a 14 napos karantént. A kormány, ha kell, azonnal intézkedést fog hozni, ha nem szükséges, hetente vizsgálja felül az országok listáját.

– Zöld országból szabad a belépés, csak szúrópróba-szerűen van ellenőrzés.

– Július közepén döntenek az augusztus 20-i rendezvényről.

– Miért nem szolgáltat nemzetközileg adatot Magyarország, mire Gulyás azt mondta, félreértés lehet, folyamatosan szolgáltatják az adatokat.

– Turistaforgalom repülővel sárga jelzésű országokból sem lesz – mondta Gulyás.

– Mikortól élnek a szabályok, Görögországgal mi a helyzet, a magyarok Szerbián keresztül jönnek haza? A szerb–magyar határátkelőn a szabályok alkalmazandók, azok szerda 0 órától lépnek hatályba.

– A teszteket a lakóhelyen kell majd elvégezni, telefonon lehet jelezni a háziorvosnál az igényt, majd helyben megtörténik a tesztelés, az eredmény 24 órán belül megvan.

(Forrás: magyarhang.org és hvg.hu)

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások