Hirdetés

SZFE-kancellár: „Nem ismerem a művészvilágot”

SZFE-kancellár: „Nem ismerem a művészvilágot”

2020. október 16. - 09:10
0 komment

 

Nem magával a diákok tiltakozásával van a gond, hiszen a fiatalok eleve hajlamosak lázadozni, hanem a formával, mert anarchikus, abnormális, ami az SZFE-n történik, és ennek a történetnek kell legyen egy eleje, egy közepe, most pedig egy vége, mondta a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja, Szarka Gábor az ATV Egyenes beszédében.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hirdetés

Szarka Gábor szerint le kell higgadni, át kell gondolni, ki mit akar, most „beszűkült tudatállapot van”. A hallgatók viszont továbbra is kiállnak a követeléseik mellett, nem fogadják el legitimnek az új kuratóriumot, az általa kinevezett új kancellárt és két rektorhelyettest, a dolgozók pedig tovább sztrájkolnak.

A kancellár szerint az SZFE nagyjából száz alkalmazottja közül, akinek ő a munkáltatója, ötvenen jelezték, hogy támogatják. Ezek nem az oktatók, mert kancellárként az oktatók nem tartoznak alá.

Szarka beszélt arról is, hogy lelőtte az internetet az SZFE épületeiben és lecserélte a zárakat. Szerinte ez „rendben van”, de az nem normális dolog, hogy a diákok idős portásoknak parancsolgatnak, és irodákban alszanak, ahogy az sem, hogy a hallgatók kamerákat toltak a pénzügyes vezetők arcába, azt kérve, hogy nyilatkozzanak.

Nem vagyok emberevő”

– mondta, hiába van katonai múltja. A fűtést és a vizet nem fogja lekapcsolni, ígérte. De ha a hallgatók elzárhatják előle az épületet, akkor ő is lezárhat helyszíneket. Szerinte gesztusokat kell tenni, ezért pénteken tanítási időben visszakapcsoltatja az internetet a Szentkirályi utcai épületben, mert jelezték neki, hogy ott tanórák is mennek. 

„Nem én kezdtem. Nagyon szomorú vagyok, én életemben ilyen helyzetben nem voltam, én oda dolgozni mentem” – tette hozzá. Ő maga abban bízott, hogy odamegy az épülethez, beengedik, még ha nem is fogadják szeretettel. „Igazgatási ember vagyok, nem ismerem a művészvilágot” – ismerte el.

„Az autonómia tényleg fontos kérdés, meg is ígértük, hogy ezt rendezzük”, de Szarka szerint a szenátus mondott le magától, így a jogkörök elvonása a lemondásuk után történt meg. Ekkor emlékeztették, hogy ez fordítva történt.

Péntek délelőtt alkotmányos panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságra az egyetem képviseletében megalakult pertársaság, mintegy ötven oktató és száz diák, írja a Népszava. Álláspontjuk, valamint a felkért ügyvéd szakvéleménye szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltásának módja és lebonyolítása az alaptörvénybe ütközik, az egyetemet szeptember 1-je óta működtető kuratórium felhatalmazása meglátásuk szerint szembemegy az oktatás szabadságával.  

A lap szerint az a terv, hogy az Információs és Technológiai Minisztérium Fő utcai épületénél emelt őrtoronytól az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületéig élőláncot alkotnak a diákok, amelynek elején Iustitia – az igazságot képviselő római istennő – megszemélyesítője fog állni: ő fogja beadni a bíróságra azt az iratcsomagot, amelyet az élőlánc kézről kézre ad.

via telex.hu

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások