Hirdetés

Szél Bernadett: Cselekvés nélkül semmi nem változik

Szél Bernadett: Cselekvés nélkül semmi nem változik

2020. július 07. - 09:45
0 komment

 

Kampány helyett kormányzást! címmel indítottak a nemzeti konzultáció elleni tiltakozó akciót Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők. Arra kérnek mindenkit, juttassák el hozzájuk az általuk nemzeti manipulációnak nevezett kérdőíveket, mert így meg lehet mutatni, hogy sokan vannak, akik nem dőlnek be a kormányzati propagandagépezet hazugságainak. Veszprémben a MOST Egyesület csatlakozott a kezdeményezésükhöz, első alkalommal július 8-án 11 órától a Kossuth utcai óránál gyűjtik az íveket. Az eseményen jelen lesz Szél Bernadett is, akit az akció részleteiről kérdeztünk.

Hirdetés

– Mi az, ami leginkább felháborította a kormány konzultációjában, mi indította önöket arra, hogy tiltakozó akciót kezdeményezzenek?

– A leginkább felháborító, hogy ez valójában nem konzultáció, hanem manipuláció, amire ráadásul a kormány rengeteg közpénzt pazarol el. A kormány álkérdései kizárólag a sötét propagandát szolgálják és félrevezetik a társadalmat, az állampolgárok életét valóban érintő kérdésekről pedig hallgatnak. A javaslat, hogy gyűjtsük össze a kérdőíveket, nem tőlünk jön, hanem az emberek kerestek meg azzal, hogy tenni kéne valamit a kormány elviselhetetlen, hazug propagandája ellen. Ez tehát egy valódi „alulról szerveződő” kezdeményezés, amire mi nyitottak voltunk, megtettük az első lépéseket, és azt követően példaértékű összefogással létrehoztuk a gyűjtőpontokat országszerte.

– Miről kellene inkább megkérdezni ön szerint az ország lakosságát? Mi lenne igazán fontos ma Magyarországon?

– Amikor elindítottuk a kezdeményezést, nyolc olyan kérdést fogalmaztunk meg, amelyeknek tényleg közük van a magyar valósághoz és az emberek mindennapjait érintik. Például hogy elegendőek-e a kormány válságkezelő intézkedései, hogy támogatnák-e a Mészáros-adó bevezetését, egyetértenek-e a rabszolgatörvény 2.0-val, ami alkalmas a dolgozók súlyos kizsákmányolására, akarják-e, hogy Orbán Viktor évtizedekre eladósítsa az országot a Paks 2 és a Budapest–Belgrád vasútvonal megépítésére felvett brutális hitelekkel? Vagy egyetértenek-e az önkormányzatok kivéreztetésével és a kizárólag kormányzati propagandát szolgáló közmédiára költött évi százmilliárddal. Ha a kormány ugyanis tényleg párbeszédet szeretne, akkor ezekről a döntéseiről kérdezné meg előzetesen az állampolgárokat, nem pedig félrevezető, manipulatív álkérdésekkel bombázná őket. De persze nem akarnak párbeszédet, hiszen

2010 óta módszeresen leépítették a társadalmi egyeztetést, megszüntették vagy kiüresítették annak fórumait,

a szakszervezetek jogait is leépítették, és egyéni képviselői indítvány formájában nyújtottak be törvényeket vagy saját udvari szervezeteikkel egyeztettek csak. Mindeközben folyamatosan eljátszották a nemzeti konzultációval, hogy az egy valódi párbeszéd.

– Mi lesz a sorsuk az így begyűjtött íveknek?

– Közösségi kezdeményezésről van szó, folyamatosan várjuk és kapjuk a javaslatokat – nyitottak vagyunk erre továbbra is, hiszen augusztus 10-ig várjuk az íveket is.

– Mit remélnek a kezdeményezéstől? Változtathat-e bármit is a kormány hozzáállásán, ha mondjuk többen adják le önöknek az íveket, mint ahányan nekik visszaküldik? Egyáltalán előfordulhat-e ilyen, hiszen az eddigi konzultációknál is mindig hatalmas sikerekről beszélt a kormány, ellenőrizni viszont nem engedték a visszaküldött ívek valós számát?

– Fontos, hogy kint vagyunk az utcán, hogy beszélgetünk és beszélünk egymással a közélet ügyeiről, hogy bekapcsolódunk, együtt vagyunk, együtt dolgozunk. Cselekvés nélkül ugyanis semmi nem változik. Ráadásul

nagyon sokan veszik a fáradságot, hogy a nekünk adott kérdőívekkel kifejezzék, mennyire elegük van a Fidesz-kormányból.

Az is fontos ugyanakkor, hogy ezt mi nem tekintjük „számháborúnak” – a kormánynak sokkal több erőforrása van arra, hogy a propagandát csinálja, mint nekünk, hogy küzdjünk ellene. De mi biztosan nem is ilyen álpárbeszédben égetnénk el a közpénzt, és az is fix, hogy a közösség ereje még minden sötét kormányzati trükknél erősebb. Azt is látom, hogy már az eddigi munkával is megzavartuk a kormány magabiztosságát. Lépten-nyomon támadnak minket, pénteki rádióinterjújában még Orbán Viktor is igyekezett lejáratni az akciót. Nyilván idegesíti őket, hogy aktivizálódik az ellenzék, ráadásul a lehető legszélesebb együttműködésben: civilek, pártok, motivált magánszemélyek összefogásával.

– Sohasem érzi úgy, hogy szélmalomharcot vív? Ezt azért is kérdezem, mert amikor a mintegy másfél éve működő portálunkon rákerestem a nevére, megdöbbentő volt látni, hány ügyet képviselt csak az elmúlt néhány hónapban, legyen szó akár a fóti gyermekvárosban élő gyerekek sorsáról, a Budapest–Belgrád vasútvonal körüli titkolózásról, a járvány idején a kórházakból hazaküldött betegekről és még hosszan sorolhatnám. De szinte minden pusztába kiáltott szó marad.

– Ezt a kérdést újra és újra megkapom, de én nem szélmalomharcnak tartom a munkámat, hanem igyekszem megtenni mindent, ami tőlem telhető, és folyamatosan keresem az együttműködés lehetőségét – igyekszem másokat is inspirálni a cselekvésre. Azt láthatjuk, hogy

az ellenzéki politikusoknak alig maradt mozgásterük az Országgyűlésben, de nem is csak ott lehet dolgoznunk, sőt: egész Magyarországon dolgunk van,

mindig ott kell lennünk, ahol a dolgok történnek. Az általam vitt ügyekben pedig mindent megteszek, amit csak lehet, úgyszólván mindig elmegyek a falig. Nemegyszer a nyilvánosság erejét is felhasználva sikerül eredményeket elérni. A fóti gyermekváros ügye egy jó példa erre. Ha nem végezzük el ezt az állhatatos, kitartó munkát, az intézményt valószínűleg már kiürítették volna, és az ingatlan valamelyik fideszes oligarcha kezében lenne.

– Független képviselőként ön mögött nem áll egy párt, és bár több közös tiltakozása, akciója volt Hadházy Ákossal, mégis alapvetően egy magányos és kitartó harcos. Sokak szerint ennek ellenére is tartalmasabb ellenzéki munkát végez, mint egyik-másik párt. Marad ebben a magányos harcos szerepben továbbra is?

– Hálásan köszönöm a bizalmat, egyébként adott esetben a kritikát is. Ahogy azt pár napja nyilatkoztam, nem valószínű, hogy függetlenként folytatom – most is csak ennyit mondhatok.

-----------

Veszprémben a MOST Egyesület aktivistái az alábbi helyszíneken és időpontokban gyűjtik a konzultációs íveket:

- július 8., szerda, 11-13 óra között, Kossuth utca, az óránál, Szél Bernadett-tel,

- július 10, péntek, 8-11 óra, piac déli bejáratával szemben,

- július 21.,kedd, 8-11 óra, piac déli bejáratával szemben,

- július 29., szerda, 15-17 óra, Kossuth utca, az óránál.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások