Hirdetés

A szappanopera vége: kilép a Fidesz a Néppártból

A szappanopera vége: kilép a Fidesz a Néppártból

2021. március 18. - 17:41
0 komment

 

Novák Katalin a Twitteren tette közzé a döntést.

MTI / Szecsődi Balázs

Hirdetés

"Itt az ideje búcsút inteni." Ezel a megjegyzéssel tette közzé Novák Katalin családügyi miniszter a Twitteren azt a levelet, amelyben bejelentették az Európai Néppártból történő kilépésüket. "Ezúton szeretnénk értesíteni az Európai Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a továbbiakban nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Néppártban a pártszabályzat 9. cikke alapján" - írta a Fidesz nemzetközi ügyekkel foglalkozó alelnökeként, levelét Antonio López-Istúriz White főtitkárnak címezve.

Orbán Viktor miniszterelnök március 3-án írt levelében még csak az Európai Néppárt frakciójából való kilépésüket jelentette, mert az megszavazta azt az alapszabály-módosítót, amely megkönnyítette volna a Fidesz delegációjának a kizárását. Tagja maradt azonban a képviselőcsoportnak Hölvényi György a Fidesz pártlistáján EP-be kerülő KDNP-s politikus, hiszen a KDNP tagsága nincs felfüggesztve az Európai Néppártban. Valószínű, hogy most sem követi a kisebbik kormánypárt hazai szövetségesét.

Azt még most nem tudni, és fideszes politikusok sem nyilatkoznak róla, hogy merre vezet az útja a jövőben a Fidesznek. Egyelőre a függetlenek közé ülnek be az Európai Parlamentben. Nem tudni, hogy a konzervatív, euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformisták vagy Identitás és Demokrácia nevű szélsőjobboldali parlamenti frakcióhoz csatlakoznak majd. Az előbbi a Kaczyńskiék által fémjelzett politikai közösség, amely talán a legközelebbi a Fideszhez, annak markáns Putyin-ellenességét leszámítva.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások