Hirdetés

StúDió Veszprém: Tele vagyunk dióval

StúDió Veszprém: Tele vagyunk dióval

2020. június 29. - 16:49
0 komment

 

„Tele vagyunk dióval”  viccel Praznovszky Mihály irodalomtörténész a StúDió Veszprém bevezető műsorában, a régió első közéleti podcastjában, amelyben Dióssy László volt polgármester és Wéber László volt önkormányzati képviselő beszélget izgalmas és érdekes történetekről, nem mindennapi emberekkel.

Wéber László és Dióssy László

Hirdetés

– Hogyan jött az ötlet? – kérdeztük Dióssy Lászlót és Wéber Lászlót.

D. L.: Megjelent a könyvem, és kérdéses volt, hogy ezt miképp tudjuk kellőképpen reklámozni. Sok hagyományos módszer mellett Laci felvetette, hogy érdemes lenne egy podcastot indítani, ami, ha jól tudjuk, Veszprémben még nem volt. Aztán továbbfűztük a gondolatot, s már nemcsak a könyvről beszélgetnénk, hanem esetleg olyan érdekes veszprémi embereket hívnánk ebbe a műsorba, akiknek a mondanivalója vonzó lehet a hallgatóknak.

W. L.: Nekem pedig az is eszembe jutott, hogy ebben a könyvben megismerhetünk olyan személyeket, akiket már ismerhettek korábban is a veszprémiek, de az ő hangjuk érdemes arra, hogy egyrészt megjelenítsük, másrészt megőrizzük. Személy szerint nekem több olyan történet is szembejött Laci könyvéből, ahol fontos, hogy saját hangjukkal is halljuk a szereplőket, akik úgymond egy értéktárba is bekerülnek ezáltal.

– Miért podcast? És mi az a podcast?

W. L.: Amerikában az elmúlt években a podcastokban elköltött reklámköltség már meghaladta a hagyományos rádiókét. Egyre többen használják, és már itthon is, elsősorban a városi környezetben látunk rá fogadókészséget. Ezek főleg beszélgetős műsorok, szórakoztató és közéleti talk-showk, és az emberek a kocsijukban, a tömegközlekedésen, vagy akár fűnyírás közben is élvezhetik. Volt anno Veszprémben egy beszélő rádió, ahogy a könyvben is megjelenik, a Radio Jam, ahol a zenei tartalom mellett volt szöveges tartalom is. Ma viszont nincs beszélgetős tartalom.

D. L.: Sőt, mondjuk azt, hogy az egyik oldalról csak az agymosást lehet hallani, a másik oldalon pedig nagyon korlátozott minden, vidéken nincs olyan rádió, amely ne a NER kezében lenne. Nincs olyan beszélgetőműsor, amely olyan embereket mutatna be, akiket érdekes és érdemes hallgatni. Pedig sok ember van, akinek az élete példa lehet.

– Milyen platformon fut a podcast?

W. L.: Minden platformot megcéloztunk. Elérhetőek vagyunk Soundcloudon, Youtube-on, Apple termékekenSpotify-on is.

– Milyen gyakorisággal kerülnek fel a műsorok?

D. L.: A tervek szerint hetente kerülne fel egy beszélgetés. Ez ugye nem élő, hanem egy előre megvágott, konzerv anyag. Ha esetleg nem tetszik egy tartalom, ki lehet hagyni, vagy ha nagyon tetszik, akkor lehet követni a csatornát, fel lehet iratkozni a StúDió Veszprém podcastra.

– Mi a munkamegosztás kettőtök között?

D. L.: Én mozgósítom első körben azokat, akik szerepeltek a könyvben, meg akik a terveim szerint később megjelenő következő könyvben szerepelnek. Meg most jelent meg Hajnal Csabáról is egy könyv, amelyben érdekes történetek vannak, így abból is szemléznénk, de tervben van a Praznovszky Mihály irodalmi munkásságából készült anyagok megjelenítése, és bővítenénk a kört olyan személyekkel is, akik Veszprémből származtak el és érdekes életúttal rendelkeznek.

W. L.: Ez egy organikus folyamat lesz. Jelenleg van 11 epizódnyi mondanivalónk, ez a polgármester úr könyve, amit egyfajta tesztidőszaknak tekintünk, s amennyiben azt látjuk, hogy van fogadókészség, akkor folytatjuk. Szeretnénk majd később közéleti jellegű műsorokat, valamint én nagyon szeretném, ha lenne közpolitikai műsor is. Nem pártpolitika, hanem közpolitika.

D. L.: Olyan vitákat szeretnénk közvetíteni, amilyenekre vágynak is az emberek, s amilyenek jelenleg nincsenek.

W. L.: Ami még a munkamegosztást illeti, én inkább a technikai, Laci pedig a tartalmi oldalért felelős. A beszélgetésekben mindketten részt veszünk. Terveink szerint adott esetben akár közösen is beszélgetünk majd a vendégeinkkel.

D. L.: Nem kell hozzá valami nagy infrastruktúra, nem kell stúdió. Nagyon rugalmasak vagyunk abban, hogy bárhol és bármikor tudunk beszélgetni.

W. L.: Így van. Egy kis kulisszatitok, hogy a stúdiónk jelenleg egy nappali, csakúgy, mint a vágószoba.

D. L.: A munka meg éjjeli, s így kerül az éjjeli a nappaliba…

– Mikor lesztek elégedettek?

W. L.: Már most azok vagyunk. Mindig megdicsérjük egymást.

D. L.: Így van. Ez visz előre minket. Segítjük és dicsérjük egymást.

W. L.: Ott tartunk, hogy már van nemzetközi feliratkozónk. Az már önmagában egy siker, hogy létrehoztunk egy olyan platformot, amely egyedülálló Veszprémben, s talán mások is kedvet kapnak, hogy ilyet csináljanak. Akár a közelgő Európa Kulturális Főváros projekt kapcsán is. Mi szívesen felajánljuk, hogy ezt a felületet erre is használjuk.

D. L.: Amikor Európa kulturális fővárosa lesz Veszprém, lehetne akár egy többnyelvű program is. Itt lehetne felületet adni arra, hogy bárhol a világon értesüljenek arról, mi folyik a régióban. Most a podcast olyan, mint az ezredforduló táján az internet volt. Akkor az volt az innováció, hogy a városlakók interneten keresztül is tehettek fel kérdéseket, most pedig bárki csinálhat egy audiocsatornát. Lehet, hogy ez most egy olyan műfaj, amelyben úttörők vagyunk, de pár év múlva már mindenki ezt fogja csinálni.

– kz –

---------------------------------- 

A végére pedig jöjjön egy kis kedvcsináló a 77 történet dióhéjban című könyvből:

 

– Babi, az én páromat nem tudja senki sem helyettesíteni, ezt már megbeszéltük egyszer – válaszolta Erzsi.

Babi még mindig fogta a kilincset és csak nem akart kimenni.

– Hát igaza van, itt is akadnak jó „pasik”. – Majd rám nézett:

– Polgármester úr, nem akar egyszer meglátogatni?

– Nem! Legyen elégedett azzal, hogy másik bérlakást kap. Menjen már az Isten szerelmére, Babi!"

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások