Hirdetés

StúDió Veszprém: Találkozások Erős Pistával és a gitánók zenéjével

StúDió Veszprém: Találkozások Erős Pistával és a gitánók zenéjével

2020. október 08. - 14:42
0 komment

 

A podcast legújabb epizódjában ismét a zenéé a főszerep. Első alkalom, hogy két vendéggel beszélgetnek; Palásti Máté gitárművészt elkísérte Gecs Mónika, aki szerelmeként, egyben menedzsereként áll mellette.

Hirdetés

Hegedűn gitározni? Máté addig pengette a vonós hangszert, amíg végül gitárt adtak a kezébe – ezzel megmentve a hegedű húrjait is. Tulajdonképpen azóta lételeme az improvizáció; az első megszólaltatott dallam is saját szerzeménye volt. Így fogalmaz erről: A saját fantáziámból elkezdtem összevissza pengetni..., mindjárt a legnagyobb slágereimmel kezdtem..."

Aztán elérkezett az a korszak, amelynek meghatározó szereplői voltak a Deep Purple, az Eagles, a Dire Straits és társaik.

Ma már egy ettől távolabbi világot képvisel zenéjével, de azt mondja, a viszonya a korai idolokhoz a régi, hiszen tisztel minden olyan zenészt, akinek az jelenti az életörömet, ha a hangszerét önfeledten használja.

El sem hisszük, hogy ilyen létezik: első szerelmét, a granadai hegyekből származó flamencozenét Erős Pistának köszönheti. Ebben a történetben mesél azokról az eseményekről és helyzetekről is, amelyek alapvetően meghatározták zenei irányultságát: az első olyan közös zenélés, ami távolra vitte a klasszikusok világától, egy idősotthon, a gondnok úr, aki csörgővel, kongával egyaránt jól bánt és a bakelitlemezekről megszólaló fergeteges argentin gitáros...

A szó szoros értelmében is zenélt egy távoli világban, ahova igen kalandosan jutott el. Versenyzőként jelentkezett a kalkuttai nemzetközi gitárfesztiválra, s mire felocsúdott, a zsűriben találta magát. Több koncertet adva fedezte fel Indiát.

A podcast új epizódját október 9-én 7.30 órától hallhatják.

Iratkozzon fel, nehogy lemaradjon, hallgassa minden pénteken! 

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások