Hirdetés

Sorra alapuló alapítványokba szervez ki jelentős közvagyont a kormány

Sorra alapuló alapítványokba szervez ki jelentős közvagyont a kormány

2021. április 02. - 08:00
0 komment

 

Magánalapítványokba szervezik ki a közvagyont.

MTI / Nagy Zoltán

Hirdetés

A húsvéti hosszú hétvégére készülő rohanásban a kormány saját adományozások előkészítésével volt elfoglalva. A legutóbbi alkotmánymódosításnak köszönhetően a közalapítványokról már csak kétharmados többséggel szavazhat az országgyűlés, így az oda kiszervezett vagyonokhoz egy egyszerű többségű, esetleges ellenzéki kormány nem nyúlhat hozzá. Ennek köszönhetően sorra adományoznak közvagyont ilyen alapítványoknak.

A modellváltásnak keresztelt egyetemi térfoglalás is ennek a folyamatnak a része, ahol állami ingatlanok kerülnek a kormány által kinevezett alapítványi kuratóriumok kezébe. Tizenkét állami egyetem vált szinte egyik napról a másikra alapítványi fenntartásúvá. Ezzel párhuzamosan az állam megmaradt Mol-részvényeit is egy vagyonkezelő alapítványnak, a Mol-Új Európa Alapítványnak játsza át. Ezen keresztül a sportot, a kultúrát, az egészségügyet és a környezetvédelmet kívánja támogatni. 2011-ben még IMF hitelből 1,88 milliárd euróért megvett Mol-részvényeknek megszűnt az állampolgári kontrollja.

A tegnapi nap híre volt az is, hogy a Petőfi Irodalomi Múzeum vezetője, Demeter Szilárd fémjelezte Magyar Kultúráért Alapítvány jelentős állami ingatlanvagyont kaphat egy új törvényjavaslat szerint. Hozzákerülne a Zichy-kastély, a Hajógyári-sziget déli része, a Bem rakparti Andrássy-palota, az alkotóházakat valamint művésztelepeket tulajdonló Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és egy kétmilliárdos, újságíróképzéssel foglalkozó állami cég is.

A fentieken túl létrehozzák még Hauszmann Alapítványt, a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt és Makovecz Campus Alapítványt, amelyekhez hasonlóan állami vagyon kerül majd.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások