Hirdetés

Sok több beteg volt Kínában, mint mondták

Sok több beteg volt Kínában, mint mondták

2020. december 30. - 12:16
0 komment

 

Nem ötvenezer, hanem valószínűsíthetően ötszázezer fertőzött volt valójában Vuhan városában, ahol kitört a világjárvány.

MTI/EPA/Li Ke

Hirdetés

A CNN a kínai betegségmegelőzési központ (CDC) tanulmányát szemlézte, amelynek egyik legfontosabb állítása az, hogy sokkal több betege volt a koronavírusnak Kínában, mint arról akkoriban beszámoltak. Vuhanban, ahonnan elindult a járvány, ötvenezer helyett feltehetően ötszázezer fertőzöttről beszélhetünk valójában.

A CDC 34 ezer embert vizsgált meg Vuhanban és más városokban, hogy megbecsüljék az átfertőzöttség mértékét. A mintavételre az első hullám lecsillapodása után került sor. A vuhani hatóságok valamivel több mint 50 ezer fertőzöttről beszéltek akkoriban, de a vizsgálatból kiderült, hogy a valós szám a közölt tízszerese lehet.

A kínai hatóságok részéről Jen Csung-huang, a kínai külügyi tanács az akkor uralkodó káosszal magyarázta a téves adatokat, valamint azzal, hogy a tünetmentes eseteket nem számították bele. A kínai egészségügy nem bírta a járvány okozta drasztikus terhelést. Sok fertőzött tért haza a kórházból, akik saját családtagjaikat fertőzték tovább, és őket nem is rögzítették a statsztikai beszámolók között.

A CNN elmondta ugyanakkor azt, hogy más országok esetében is igaz az, hogy az utólagosan becsülhető valós adat sokszorosa a korábban rögzítettnek. New Yorkban is hasonló nagyságrendben beszélhetünk több fertőzöttről, mint Vuhan esetében.

Via Telex.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások