Hirdetés

Semmi sem lesz a nagy adóritkításból

Semmi sem lesz a nagy adóritkításból

2020. június 22. - 09:11
0 komment

 

Négy adóból folyik be az állami bevételek 85 százaléka, a maradékon 51 osztozik. A kisadók száma jövőre sem változik. A kormány 20 mikroadó eltüntetését már 2020 végére ígérte, ám ennek nyoma sincs – írta meg a Népszava.

Illusztráció: piqsels.com

Hirdetés

A Pénzügyminisztérium (PM) és a kormány tavaly publikált versenyképességi tervében az adók számának jelentős mérséklését ígérte: az akkor közel hatvan adófajtából csupán 40-et kívántak megtartani, ennek határidejét 2020 végére tették. A 15–20 adófajta eltüntetésnek azonban semmi jele sem az államapparátus munkáiban, pláne nem az adójavaslatokban. A PM írta le, hogy az adóbevételek 99 százaléka negyven adóból folyik be, tehát 15–20 mikroadó gond nélkül, akár egy tollvonással megszüntethető lenne, hiszen alig 170–180 milliárd forintot tesz ki.

Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető adójogásza a lapnak elmondta: míg öt évvel ezelőtt kerek 60 adófajtát azonosítottak szakértőik, ezek száma az év elején még 54 volt. Az elmúlt években átlagosan évi egy adó tűnt el az adórendszerből. Idén máris megtorpanni látszik az adók számának mérséklése.

Mint írják: a kormány a koronavírus elleni küzdelem örve alatt újból bevezette a kiskereskedelmi különadót – egy újabb kisadót –, amelyből 2021-ben már 54 milliárd forintos bevételt vár. Ezen felül a bankokra is kivetett egy válságadót, amelyet — mert az összege leírható más elvonásokból — a szakértő jóindulatból csak egy fél pluszadónak minősített.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások