Hirdetés

Semjén, mint vadász?

Semjén, mint vadász?

2021. szeptember 27. - 15:19
0 komment

 

Szögezzük le az elején. Semjén éppen úgy nem vadász, ahogy nem hívő keresztény. A kereszténytelenségének ékes bizonyítéka minden éjszaka benyújtott törvényjavaslata, az egész hozzáállása a menekülőkhöz. Semjén csak jár a templomba, csak úgy tesz, mintha hinné azt, amit a Bibliában megírtak. Semjén olyan, mint a tálibok. Kiforgatva, saját érdeke szerint értelmezi újra a szavakat a könyvek könyvében.

Facebook fotó

Hirdetés

Így tesz akkor is, amikor vadászt mímel. Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, Fekete István, Molnár Gábor vadászok voltak. Semjén csak valaki, akinek puskája van. A vadászat minden elvét lábbal tiporja és tiportatja. Helikopterrel megy a vadra. Háziasított, emberhez szokott vadat lő, aminek még a faját sem ismeri a nagy „vadász”, mert amikor lebukott, akkor jávorszarvast emlegetett, holott az bizony rénszarvas volt.

Tegnap arról beszélt, hogy a vadászokat meg kell védeni, a vadászokat üldözik Magyarországon. Semjén! Nem a vadászokat üldözik, hanem a te fajtádat, a puskásokat utálják. Azokat, akik miatt a vadállományt a terület eltartóképességét meghaladó létszámban tenyésztik. Azokat, akiknek az a hóbortja, hogy egy hétvégén tenyésztett állatok százainak életét oltsa ki. Mert az, amit művelnek, az nem vadászat. Soponyán a fácántartó telepen több ezer fácánt tenyésztenek. Aztán jön a megrendelés a vadászterülettől, hogy másfélezer madarat kell leszállítani a vadászatra. A madarakat a területre kiviszik, kiengedik. Kialakított etetőhelyekkel meggátolják, hogy szétszéledjenek. A legrosszabb forgatókönyv szerint még arról is gondoskodnak, hogy a ragadozókat kiirtsák. Mérgezett csalikkal végeznek velük a megelőző időszakban. Aztán elkezdődik a vadászatnak nevezett vérengzés. A „vadászok” több száz madarat lőnek fejenként. Na, ez a Semjén-féle vadászat. Vagy az, amikor összesereglenek vaddisznóhajtásra. Na, nem őket hajtják, nekik zavarják a puskáik elé a vaddisznókat, rókákat. A vadászat vezetőjének eligazítására a lőirányokról, a felállítási helyekről meg nemigen figyelnek. Így aztán néha egymást és a hajtókat is terítékre hozzák. A sebzett vadat pedig sorsára hagyják. Esetleg a valódi vadászok keresik meg őket, és sokszor napokig tartó szenvedés után szabadítják meg a kínjaiktól szerencsétleneket. De mire ez bekövetkezik, addig a vaddisznók olyan létszámban lepik el a környéket, hogy már a falvakat, városokat is belakják. Mert kell a létszám. Ha Semjén és haverjai kimennek, akkor nem egy nyamvadt malacot akarnak lőni, hanem 4-et, 5-öt fejenként, vagy többet. Nekik a megölt állatok száma olyan, mint a horgásznak a centiméter a kifogott halról. Minél nagyobb a szám, annál büszkébbek. Csakhogy a sporthorgász a halat élve visszaengedi. A Semjén-félék meg ugye nem támasztják fel a vadat.

A valódi vadász nem Semjén. A valódi vadász törekszik arra, hogy a vad és a vadat eltartó terület egészséges maradjon. A valódi vadász naphosszat járja az erdőt, ismeri minden zegét-zugát. Figyeli a vadállományt, és ha beteg, torz állatot lát, akkor beavatkozik. Ahogy abba is, ha az állomány létszáma túl naggyá vált volna. De a Semjének belenyúltak ebbe a rendszerbe. A valódi vadászokat arra kényszerítik, hogy kiszolgálják őket. Fekete István megírta. Sokszor napokig járták az erdőt Kittenberger Kálmánnal, Széchenyi Zsigmonddal úgy, hogy nem lőttek semmit. Mert nem a lövés, hanem a cserkelés, a vad osztályozása, megfigyelése volt a lényeg. A Semjéneknek pedig a lövés a lényeg. Az igazi fontossággal pedig a lövés utáni tivornya bír. Az, amikor védelem alatt álló festményt lőnek szitává részegen. Az, amikor félrészegen a „sikertől” boldogan lepacsiznak egymással, hogy ki kinek milyen szívességet tesz, hogy gazdagodhassanak.

Amúgy annak a kb. 70 milliárdnak, amit a vadászati világkiállításra elköltöttek nem lett volna jobb helye? A veszprémi kórházban például létszám stopot rendeltek el, mert a kórház adóssága elszaladt. Vagy esetleg a tanárok bérrendezését is meg lehetett volna oldani ennyiből. Persze, tudom, ez demagógia.

Kovács József


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások