Hirdetés

Schöpflin György: „Mészáros Lőrinc valójában az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le”

Schöpflin György: „Mészáros Lőrinc valójában az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le”

2020. május 11. - 08:42

 

A Válasz Online podcastjének vendége volt Schöpflin György, a Fidesz–KDNP volt európai parlamenti képviselője, aki számos válaszában igyekezett óvatosan középre pozicionálni magát. 

Forrás: wikimedia

Hirdetés

Kövér László kijelentésére, miszerint az ellenzék nem a magyar nemzet része, például azt mondta: „A mai magyar politikai élet nyelvezete mindkét oldalon elfogadhatatlan. (…) Mind a két fél kiveszi a részét ezekből a túlfeszített dolgokból. Rettenetesen sajnálom, hogy ez alakult ki Magyarországon. Ez egy kettősség, ahol az ellenzék tartja fenn a Fideszt, a Fidesz az ellenzéket – mind a kettő tanul a másiktól.” 

A beszélgetés legerősebb része, amikor Schöpflin Györgyöt arról kérdezik, hogyan válhatott az uniós források felhasználásával Magyarország leggazdagabb emberévé az immár dollármilliárdos Mészáros Lőrinc. „Ami Magyarországon kialakult, az egy államközpontú gazdaság, ami frontálisan szembemegy a brüsszeli szabadpiaci gondolkodással. És akkor látunk ilyen közbülső szereplőket, mint az említett Mészáros Lőrinc, aki úgy szerepel Brüsszel felé, mint egy magánvállalkozó, de aki valójában az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le, még ha nem is közvetlen »alkalmazottja« az államnak.”

Ezek után a következő párbeszéd zajlik le:

Válasz: „Ezt hívják állampártnak, nem? Amikor a pártot és az államot meg a strómant nem lehet szétválasztani.”

Schöpflin: „Lehetséges. Nem teljesen állampárt azért, vannak ellentétes folyamatok.”

A maga részéről Schöpflin leginkább etatizmusnak nevezné a magyar rendszert, mert működik a piacgazdaság, még ha nem is tökéletesen.

via 444.hu

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások