Hirdetés

Sargentinivel tüntetett az ellenzék Orbán ellen Brüsszelben

Sargentinivel tüntetett az ellenzék Orbán ellen Brüsszelben

2019. január 09. - 05:53

 

„Stop Orbán” címmel hirdetett tüntetést a Radikális Európai Demokraták (RED) nevű szervezet Brüsszelben kedden délutánra. Az eseményen hat magyar ellenzéki politikus és a holland zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini mondott beszédet.

Judith Sargentini. Forrás: 24.hu

Hirdetés

Judith Sargentini először megköszönte az ellenzéki pártoknak a meghívást. Ezt követően arról beszélt, hogy őt mindig meglepi, amikor egy politikus, Orbán Viktorhoz hasonlóan összekeveri a kormányt az országgal. A magyar jogállamiságról szóló európai parlamenti jelentésben megfogalmazott megállapítások a kormánynak és nem az országnak szóltak, hangsúlyozta. Szerinte egy demokráciának nagyon fontos része, hogy kritikákat fogalmazzanak meg. Elmondta, hogy a Sargentini-jelentés nem róla szól és nem ő a lényeg benne. Hanem az, hogy abban mi szerepel a magyarországi állapotokról. A képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy a magyarok is európai polgárok, így ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint az EU többi polgárát. 

Sargentini mellett Ujhelyi István (MSZP), Mester Barnabás (RED), Jávor Benedek (Párbeszéd), Németh Balázs (Momentum), Kendernay János (LMP) és Molnár Csaba (DK) szerepelt a felszólalók között. A Schuman téren, az Európai Bizottság és az EU-s Miniszterek Tanácsának az épülete mellett tartották a demonstrációt.

Körülbelül százan hallgatták végig a programot. A momentumos Németh Balázs a beszéde végén a magasba tartott egy lila füstképzőt, amilyet a budapesti tüntetéseken is használtak a Momentum politikusai. Megszólaltatta a közönséget is: néhányan a jelenlevők közül elismételték utána, hogy „követeljük a rabszolgatörvény visszavonását”, „a rendőri túlórák csökkentését”, „a fideszes bíróságok eltörlését” „és az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.”

index.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások