Hirdetés

Salvini: Új, európai jobboldali frakció alakítására készülünk

Salvini: Új, európai jobboldali frakció alakítására készülünk

2021. június 03. - 15:07
0 komment

 

Matteo Salvini, a Lega elnöke Portugáliában egy tanácskozás után nyilatkozott.

Facebook fotó

Hirdetés

Matteo Salvini, az olasz Lega párt elnöke Portugáliában a hétvégén egy tanácskozást követően nyilatkozta azt, hogy új európai jobboldali frakció kialakítására készülnek. Ezt már korábban is sejteni lehet, de most vallotta be ezt így nyíltan először politikus a szervezkedők közül. Salvini azt is megmondta, hogy 130 fős frakció is születhetne ebből a szövetségből az Európai Parlamentben. Majd számbavette, hogy mely meglévő képviselőcsoportok közül számítana csatlakozókra: az Identitás és Demokrácia, az ECR frakiókból, valamint a Fidesz és a Néppártot még esetlegesen más elhagyó politikusokra.

Az első útkereső találkozó az új vagy szélsőjobboldali európai pártok között 2017 januárjában került sor a németországi Koblenzben. Ott Salvini mellett Le Pen azóta Nemzeti Tömörülés formációja, a német AfD és a holland Geert Wilders vezette Szabadságpárt értekezett arról, hogy nacionalista internacionálét hozzanak létre. Aztán a várt előretörés elmaradt, mert csak Salvini Legája került kormányra saját hazájában. Végül a Fidesz maradt a Néppártban, a lengyel PiS az ECR-ben, pár párt pedig létrehozta az Identitás és Demokrácia európai parlamenti frakciót. Az olasz fél aztán 2018 nyarán melegítette fel a kezdeményezést, mert meghirdette a "Ligák Ligája" tömörülést, de lényegében visszhang nélkül maradt.

Új helyzetet teremtett azonban a Fidesz kilépése/kizárása az Európai Néppártból. Március 3-án lépett ki a magyar nagyobbik kormánypárt, április 1-én már a fővárosban találkozott egymással Matte Salvini, Tadeusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a PiS-t képviselve és Orbán. Majd Varsóban is sor került egy találkozóra már további jobboldali pártokkal, Salvini most épp Portugáliában tárgyalt erről.

Továbbra is kérdés, hogy megérett-e az idő és a kellő elhatározottság az új, jobboldali frakció létrehozására. A nézetazonosságok mellett a nézetkülönbségek is meghatározóak a pártok között, de még soha ilyen közel nem álltak az útkereső pártok ahhoz, hogy új szövetséget hozzanak létre.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások