Hirdetés

Republikon: A Jobbik az ellenzék vezető ereje

Republikon: A Jobbik az ellenzék vezető ereje

2021. május 31. - 15:07
0 komment

 

Nem kérészéletű volt az ellenzéken belül a Jobbik előretörése.

MTI / Koszticsák Szilárd

Hirdetés

A Republikon friss, május képet mutató közvéleménykutatási adataiból összegezve az látszik, hogy a Fidesz folytatta visszaerősödését a téli megbicsaklás után, az ellenzék azonban saját táborát osztja újra. A 2020 novemberében még a biztos pártválasztók körében 15, a teljes népességen belül 10 százalékos DK mint az akkori ellenzéki vezető erő, 2021 májusában már 12 és 8 százalékon állt. A Jobbik 2020 novemberében a pártválasztók körében csak 8-on, a teljes népességen belül 6 százalékponton állt, a mostani felmérésben azonban már határozottan övé lett a vezető erő, 14 és 10 százalékokkal.

A Fidesz az év végi megingása után most jutott vissza a tavaly novemberi szintre, akkor 47 %-a volt a biztos pártválasztók körében, most ismét, ahogy a teljes népességen belül is ugyanúgy 32 és most is 32 %-on áll. A Momentum a DK-hoz hasonlóan csökkent egy kicsit tavaly november óta. Akkor 13 és 9 %-on állt, most 11 és 7 %-on a biztos pártválasztók és a teljes népesség körében. Az MSZP 8 és 6, most májusban pedig 9 és 6, tehát lényegében stagnált. A kispártok, mint a Párbeszéd, az LMP, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt továbbra is 1-2 százalékpont körül táncolnak. A két nagy tömb továbbra is fej-fej mellett, és egy hajszállal továbbra is az ellenzék vezet. A teljes népességen belül 32-33 % az állás, míg a biztos pártválasztók körében 47 és 50 % az ellenzék javára.

A Telex az adatok közreadását összegzendő felvetette a kérdést, minek köszönheti a Jobbik előretörését és megkapaszkodását az élen. Mindenképpen közrejátszanak Jakab Péter parlamenti felszólalásai, amelyek népszerűsége a Telex által követett lájkbajnokságban is látható. Hozzájárulhat a Jobbik népességen belüli szimpátiájának megerősödéséhez az is, hogy mostanában semmilyen vitás ügyet vagy a többi párttal szembeni kardcsörtetést nem tapasztalhatott tőle a választó.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások