Hirdetés

Rendszeresen erőszakoltak ujgur nőket Kínában

Rendszeresen erőszakoltak ujgur nőket Kínában

2021. február 04. - 06:17
0 komment

 

A BBC kínai átnevelőtáborok áldozataival készített interjúkat.

MTI fotó

Hirdetés

Kínai átnevelőtáborokból szabadultakkal készített interjút a BBC, amelyben számos megrázó tényt tártak föl. 2019-ben kínai hivatalnokok szivárogtattak ki részleteket a kínai táborok világából, ahová ujgur és további muszlim kisebbségeket zárnak a kínai nyelv, hagyományos és kultúra elsajátítására kényszerítve őket. Ezekbe a táborokba milliós nagyságrendben hurcolnak el embereket, főképp ujgurokat. A pártállami propaganda szerint ott továbbképzés zajlik, de Kínán túl a világ pontosan tudja, hogy valójában a brutalitás hétköznapos ezekben a táborokban. Bár a kínai kormány mindent tagad, egyre több fogvatartott tanúvallomása lát napvilágot.

Az egyik interjút adó hölgyet 2018-ban deportálták az átnevelőtáborba, ahova folyamatosan buszokkal szállították a rabokat. Az első egy-két hónapban csak propagandafilmeket nézettek velük, majd amikor megkezdték a kihallgatását, akkor tanúsítottak ellene erőszakot, kemény csizmával tapostak rajta. Aztán egy éjszaka nem vallatni, hanem mint kiderült, megerőszakolni vitték el őt az őrök. Már korábban is felfigyelt arra, hogy éjszaka női társait elvitték a cellákból, de akkor még nem tudta, hova és miért viszik el őket. A megerőszakolt nőknek megtiltották, hogy beszéljenek az erőszakról.

A BBC interjút készített egy olyan kazah nővel is, akinek az volt a feladata, hogy az erőszakra "felkészítse" a fogvatartott nőket. "Az volt a feladatom, hogy derék felett levegyem a ruháikat, és megbilincseljem őket úgy, hogy ne tudjanak mozdulni. Aztán otthagytam őket a szobában, ahova bement egy kínai férfi. Némán ültem az ajtó mellett, és amikor a férfi elhagyta a szobát, a nőket zuhanyozni vittem" - mesélte a tévécsatornának.

A BBC megkereste a kínai kormányt is, de érdemi választ nem kaptak: "a kínai kormány minden etnikai kisebbség jogait és érdekeit egyformán védi. A kormány nagy jelentőséget tulajdonít a nők jogainak védelmének" - reagáltak.

Via 444

 

Tags: 

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások