Hirdetés

A Remdesivir hatásos gyógymódot jelent a koronavírussal szemben

A Remdesivir hatásos gyógymódot jelent a koronavírussal szemben

2021. február 11. - 09:29
0 komment

 

Az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett Remdesivir hatásos gyógymódot jelent a koronavírussal szemben.

The Guardian

Hirdetés

Az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett Remdesivir hatásos gyógymódot jelent a koronavírussal szemben, jelentik a Minnesotai Egyetem orvosi karának kutatói. A tanulmány 4 fő állítása:

  • A SARS-CoV-2 elsősorban két sejttípust fertőz a felső légutakban: a csillós sejteket és a kehelysejteket.
  • A nyálkát termelő kehelysejtek váltják ki elsősorban a gyulladásos immunválaszt, amit a súlyos COVID-19 esetekben figyeltek meg.
  • A Remdesivir hatásosan blokkolja a vírusreplikációt a felső légutak összes sejttípusában.
  • A SARS-CoV-2 nagyon hatékonyan kerüli el, hogy a veleszületett immunrendszer felismerje, de amikor ez megtörténik, a vírusreplikációt sikeresen megakadályozzák az antivirális interferonok.

Ezen felül a kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy a SARS-CoV-2 az emberi légutak legtöbb sejttípusát képes megfertőzni, írja a qubit.hu.

A Remdesevir-t egyébként már hónapok óta világszerte használják, Magyarországon is már tavaly október óta. A klinikai tesztek alapján a vírussal fertőzött kórházi betegek gyorsabban gyógyulnak fel, valamint a halálozási ráta is alacsonyabb, mint a placebó-csoportnál. „A klinikai vizsgálat során azt is megállapították, hogy a Remdesivir a betegség korai stádiumában bizonyult a leghatásosabbnak, ami a Minnesotai Egyetem kutatásában is megmutatkozik, hiszen ahogy a fenti képen is látszik, a megfertőzött sejtek remdesivir-kezelése után 48 órával már alig található fertőzés az egyes sejtekben.”, írja továbbá a Qubit.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az egyetem honlapján így jellemezte a szer hatékonyságát: „A Remdesevir[…]önmagában nem valószínű, hogy minden páciens esetében elégséges a terápiában. A leghatékonyabb kezelésnek az tűnik, ha a remdesivirt a kombinált terápia részeként alkalmazzuk a COVID antitestben gazdag vérplazma, a szteroid és a vérhígító adása mellett, szükség esetén kiegészítve a non-invazív lélegeztetéssel, valamint a fizioterápiával.”

Tags: 

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások