Hirdetés

Rég várt fejlesztés, kis szépséghibával

Rég várt fejlesztés, kis szépséghibával

2019. február 08. - 10:00

 

Régi adósságnak nevezte a Henger utca fejlesztését Porga Gyula a napokban megtartott átadáson. Veszprém polgármestere nem is tévedett, a területen dolgozó több ezer munkavállalónak valóban régi és jogos kérése volt ez a közlekedési fejlesztés. Az őket képviselő szakszervezetek évek óta küzdöttek a beruházásért, szép gesztus lett volna őket is meghívni az átadásra, de úgy tűnik, a cégvezetők jelenléte fontosabb volt.

Fotók: veszpresszo.hu

Hirdetés

A Henger utcai közlekedés hosszú évek óta gondot okozott a környéken dolgozók számára. A probléma nagyságát talán jól mutatja, hogy az itt működő cégeknél mintegy ötezren dolgoznak, ők töltik be a veszprémi munkahelyek húsz százalékát.

A helyzet tarthatatlanságára a Vasas Szakszervezet veszprémi csoportjai több alkalommal is felhívták a figyelmet. Gyűjtöttek aláírásokat, osztottak szórólapokat az ipari parkban. Többször kifejtették, a nemcsak méltatlan, de balesetveszélyes és környezetszennyező helyzetet mihamarabb meg kell szüntetni, akár olyan átmeneti megoldásokkal is, mint a rendőri forgalomirányítás. Akkor fotókkal is illusztrálták, hogy „tökön-babon keresztül, haladó, álló és forduló buszok, autók között hol porban, hol sárban tudnak eljutni a munkahelyeikre” (vasasok.hu). Az autósok küzdöttek a közlekedéssel és a parkolással, a buszon ülők meg a nyári melegben a tűző napon álló járműveken a rosszullétekkel.


A vasasok évek óta küzdöttek az útviszonyok rendezéséért. Képek a 2016-os demonstrációról. Forrás: vasasok.hu

A gyorsabb, biztonságosabb és civilizáltabb körülmények eléréséhez mindössze kevesebb mint kétszáz méternyi új aszfaltútra lett volna szükség, de ezért is évekig kellett küzdeniük. Legutóbb 2018 áprilisában tartottak úgynevezett forgalomgyorsító demonstrációt. Igen, a félpályás útlezárás abszurd módon a forgalom gyorsulását okozta a tiltakozás ideje alatt, hiszen a rendőri irányítás mellett lényegesen könnyebb volt közlekedni a szóban forgó szakaszon. Ez önmagában is elég beszédes.


2018 nyarán végre elkezdődött az új út építése. Forrás: vasasok.hu

Az önkormányzat pályázati forrást talált a helyzet rendezésére, 2018 nyarán kezdődött el a mintegy hatszázmillió forintos beruházás, amely nemrég készült el. Megújult és szélesebb lett 700 méternyi út, elkészült 175 méter új szakasz, új parkolókat alakítottak ki a buszoknak és az autóknak, valamint kialakítottak egy jobbra kanyarodó sávot is.

Az átadásról csak a munkavállalókat képviselő szakszervezetek hiányoztak, akik nem voltak restek évekig küzdeni azért, hogy az általuk képviseltek mindennapjait érintő probléma megszűnjön. Róluk sem kellett volna elfeledkezni a szalagátvágás eufóriájában.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások