Hirdetés

Reagált Gulyás Gergely kijelentésére a színművészeti diákja – A dolgozók folytatják a sztrájkot

Reagált Gulyás Gergely kijelentésére a színművészeti diákja – A dolgozók folytatják a sztrájkot

2020. október 25. - 10:30
0 komment

 

Különös gondolatmenetet osztott meg a Színház-és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért tüntetőkről a Polgári Mulató pénteki rendezvényén Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Nem a kormány mellett tüntetnek, hanem az egyetem ügyének megoldását várják tőlük, reagált az egyik hallgató. 

Hirdetés

A politikus úgy fogalmazott, értelmezése szerint a tüntetések azért zajlanak, hogy a korábbi rend álljon helyre és ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány.

„Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk" – tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter kijelentéseire az SZFE egyik diákja az ATV Híradójában reagált.

„Továbbra is azt mondjuk, hogy mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben. Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása.” – mondta Gálosi Dóra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója.

Heti napló stábjának az üggyel kapcsolatban megszólalt Bodrogi Gyula színművész is, aki azt mondta: szerinte a legnagyobb hiba az, hogy kormányzati részről nem kérdezték meg a nemzet színészeit, mielőtt döntést hoztak.

„Nekik kellett volna elmondani először, hogy mi az alapítvány, nekik kellett volna először tudni, hogy mi az a kuratórium, meg hogy az egész miért van, és akkor ők már biztos, hogy tudtak volna szólni, én legalábbis biztos, hogy nem szabad ezt így kétfelé vinni, nem szabad szembeállítani a szakmát saját magával” – nyilatkozta Bodrogi.

Ötvenhárom nappal azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elfoglalták és blokád alá vonták az intézmény épületét, a nemzeti ünnepen az egyetemi polgárok tüntetni hívtak mindenkit, aki támogatja őket. A tömeg a Műegyetemtől a Március 15. térre, majd az Urániához vonult.

Habár jogellenesnek találta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóinak sztrájkját elsőfokú végzésében a Fővárosi Törvényszék, az SZFE sztrájkoló közössége nem hagyja abba a munkabeszüntetést. Közleményüket a papageno.hu-n jelentették meg szombaton. 

Mint írták, a döntéssel szemben fellebbezést nyújtanak be, mivel álláspontjuk továbbra is az, hogy a megfogalmazott követelések jogszerűek, gazdasági és szociális érdekeik érvényesítését szolgálják. – Bízunk benne, hogy a másodfokon eljáró bíróság – a sztrájkjog eddigi hazai és nemzetközi gyakorlatát szem előtt tartva – számunkra kedvező döntést hoz majd – írták.

Azt is egyértelművé tették, hogy a sztrájkba lépés minden esetben a sztrájkoló dolgozók önálló döntése volt, ebben a sztrájkbizottság semmilyen nyomást nem gyakorolt rájuk. Elutasítják egyúttal, hogy a kinevezett vezetés – az adatvédelmi hatóság ajánlásait és gyakorlatát figyelmen kívül hagyva és a dolgozókban félelmet ébresztve – a sztrájkban részt vevők nevének többszöri kikérésével gyakorol nyomást a sztrájkbizottságra.

– Sztrájkunkat mint végső érdekérvényesítési eszközt azért tartjuk fent, mert úgy látjuk, nincs más lehetőség arra, hogy az elvesztett intézményi autonómia visszaszerzéséről érdemi tárgyalásokat folytassunk. Világosan látszik, hogy ez sem a kinevezett új vezetésnek, sem a fenntartó kuratóriumnak nem érdeke – írták.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások